Chcete zpracovat bohatou úrodu ze zahrady? Pomůžou vám kvalitní přístroje | Domácnost | Trendy zdraví

Hlavní strana » Domácnost » Článek

Chcete zpracovat bohatou úrodu ze zahrady? Pomůžou vám kvalitní přístroje

8. 9. 2015

Jste vášniví zahrádkáři, máte babičku s velkou zahradou, která vás zásobuje ovocem a zeleninou nebo jste vášnivý houbař? Byť letošní sezóna zatím houbám moc nepřeje, je dobré být připraven. Právě končí sezona meruněk, čekají nás jablka, švestky a spousta dalších dobrot. Jestli se nemůžete zbavit dojmu, že úrodu zkrátka nestíháte konzumovat, nemusíte se hned vrhat na přípravu dalších ovocných knedlíků a koláčů. Existují totiž různé způsoby uchovávání surovin. S našimi tipy se dozvíte, jak nejenom s letní úrodou, ale i dalšími surovinami nejlépe naložit.

Sušička ovoce vše zjednoduší

Jednou z technik, která zachovává kvalitu živin v potravinách, je sušení. Jedná se téměř o ideální způsob uchovávání potravin, díky kterému plodiny neztrácejí svou originální chuť a zachovávají čerstvost surovin po dobu zimních měsíců. Usušené ovoce a zelenina má hned několik výhod. Kromě několikanásobného zmenšení objemu, zachováváte vitamíny, minerály a nemusíte přidávat žádný cukr, sůl, barviva ani konzervační látky. Sušit ovoce a zeleninu můžete hned několika způsoby. V troubě, ve stínu v teplém prostředí, na topení. Tyto metody sušení však vyžadují mnohem delší čas a hrozí tak riziko plesnivění. Moderním výdobytkem jsou sušičky, které tuto práci zvládnou efektivně a rychle za vás. Princip fungování všech sušiček je v podstatě stejný a jejich obsluha je velice jednoduchá. Sušičky dostupné na trhu jsou vybaveny síty nebo pláty, kolem kterých cirkuluje ohřátý vzduch poháněný ventilátorem. Aby se suroviny usušily rovnoměrně a ve stejný čas, je dobré nakrájet je všechny na stejně silné plátky.

Vybírejte pečlivě

Při výběru sušičky je dobré si promyslet, jak velké objemy potravin budeme chtít sušit. Úspornější je vždy sušit více surovin najednou, než po troškách. Rozumnější je proto pořídit si větší sušičku s vyšším počtem sít a plátů. Vzhledem k tomu, že každá surovina vyžaduje jinou teplotu a dobu sušení, je dobré volit sušičku s termostatem umožňující nastavení různé teploty sušení. Dalším praktickým vybavením sušiček je časovač, který se po dokončení své práce sám vypne. Díky tomu nemusíte přístroj pravidelně kontrolovat.

Náš tip: sušička značky Concept SO-1060 je vybavena šikovným časovačem, díky kterému přesně načasujete dobu sušení. Nehrozí vám tedy, že by se ovoce zbytečně přesušilo. Nasušte si houby do polévky, bylinky či další potraviny a pochutnejte si na nich i v zimních měsících. CENA V SÍTI KASA.CZ: 1520 Kč

Zavařte si to. V kuchyni je to povoleno

Dalším způsobem jak naložit se sklizenou úrodou je zavařování. Zavařování není nic složitého a poradí si s ním opravdu každý. Aby se povedlo tak, jak má, je potřeba dodržovat několik zásad. Vše co chceme zavařit, musí být čerstvé a kvalitní. Jen tehdy budeme mít záruku, že zavařeniny vydrží dlouho a zachovají si dobrou chuť. Co všechno budete k zavařování potřebovat? Sklenice, zavařovací hrnec a případně i teploměr. A jakých chyb se při zavařování rozhodně vyvarovat?

  1. Pečlivě překontrolujte, zda nejsou sklenice prasklé a zda mají víčka v naprostém pořádku.
  2. Nedoplňujte sklenice nálevem těsně až k hrdlu.
  3. U teploty vody nespoléhejte na váš odhad. Pořiďte si proto alespoň jednoduchý teploměr.
  4. Horké sklenice nikdy prudce neochlazujte, mohly by prasknout.
  5. Zavařeniny skladujte na suchém, chladném a tmavém místě.
  6. Nikdy nezavařujte maso v kombinaci s cibulí. Cibule v zavařovaných pokrmech začne okamžitě kvasit.

Náš tip: Hrnec elektrický Hyundai PC 200 SS v nerezovém provedení je jako stvořený k zavařování a sterilizaci ovoce a zeleniny, ale potěší i na rodinné party, kdy v něm můžete uchovat horké nápoje, polévky či guláš v požadované teplotě. Díky objemu 27 l a roštu o průměru 32,5 cm můžete pohodlně zavařovat až 14 sklenic o objemu 1 l. CENA V SÍTI EURONICS: 2499 Kč

Ochraňte své potraviny

Lidé se odjakživa snaží najít způsoby, jak uchovat potraviny déle čerstvé. I přesto, že máme k dispozici ledničky a chladničky, tak i v těchto zařízeních se mohou potraviny kazit. Dalším řešením, jak déle prodloužit trvanlivost potravin, je vakuová balička. A co si přesně pod systémem vakuování potravin představit? Vakuování uchovává potraviny déle čerstvé a chrání je před vnějším prostředím. Jednoduše řečeno, jedná se o způsob uchovávání potravin pomocí odsátí vzduchu, a to bez použití konzervačních a jiných látek. Stále přemýšlíte nad tím, zda není koupě vakuovačky zbytečná? Odpověď zní jednoznačně, není. Vakuovačka vám ušetří nejenom finance, ale i zdraví. Jen se zkuste podívat do vaší lednice a uvidíte, jaké množství potravin, které nestíháte konzumovat, v ní máte. Nemluvě o zápachu a riziku v podobě bakterií. Vakuovat můžete navíc prakticky vše od zeleniny, ovoce až po masa a další suroviny.

Náš tip: Vakuovačka Steba VK 5 je určena pro domácí i profesionální uchovávání potravin v mrazáku a chladničce a zaručí vám 97% vacua. Myslete na své zdraví a uchovávejte potraviny tím správným způsobem. CENA V SÍTI KASA.CZ: 2299 Kč


publikováno: 8. 9. 2015, v rubrice Domácnost
Štítky: houby, ovoce, šetříme peníze, zavařujeme, zelenina

Další články v rubrice Domácnost:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+