Jaké nádobí je vhodné, pokud chcete vařit zdravě? | Domácnost | Trendy zdraví

Hlavní strana » Domácnost » Článek

Jaké nádobí je vhodné, pokud chcete vařit zdravě?

28. 10. 2022

Pod pojmem zdravé vaření si každý představí něco jiného. Záleží samozřejmě na výběru surovin a na způsobu jejich zpracování. A také na kvalitním nádobí, které zvýrazní chuť, a přitom neobsahuje žádné škodlivé látky. Jaké vlastnosti mají mít hrnce a pánve, pokud chcete zdravě vařit, smažit a dusit?

Jana Florentýna Zatloukalová, foodblogerka a autorka Kuchařky pro dceru, vnímá zdravé vaření jako takovou přípravu jídla, kdy využívá co nejvíc čerstvých surovin a vyhýbá se umělým polotovarům, dochucovadlům a zahušťovadlům. Aby jídlo mělo dostatek chuti, je podle ní potřeba rozumět tomu, co se při vaření děje, a znát principy základních tepelných úprav. Díky tomu je možné zdravé suroviny zpracovávat správným a chutným způsobem. Chcete se to také naučit? A víte, jaké nádobí vás při zdravém vaření podrží?

Vaření ve vodě

„Při vaření ve vodě je důležité, aby měl hrnec izolovaná ucha, která nepálí, a dalo se s ním snadno manipulovat. Dalším nezbytným prvkem je akumulační dno, které zajistí, že nádobí si dokáže podržet teplotu a voda nepřestane vřít, když do ní vhodíte suroviny. To je důležité například u zeleniny nebo u těstovin,” vysvětluje Jana Florentýna Zatloukalová.

Vaření v páře

Jedná se o jeden z nejzdravějších postupů. Zelenina vařená v páře si nejen zachová živiny, ale její chuť se díky paření příjemně zvýrazní. Během vaření v páře využijete kvalitní napařovací vložku, která bude pasovat na hrnce a rendlíky různých velikostí. Ve spodním patře můžete zároveň připravovat jinou část jídla.

Dušení

„Dno, které akumuluje hodně tepla, je u hrnců a rendlíků důležité i při dušení. Díky tomu se v něm suroviny opečou krásně dozlatova i s menším množstvím tuku a jejich chuť se tím zvýrazní,” pokračuje Jana Florentýna Zatloukalová. Nádobí Fabini je vyrobené z jednoho kusu, proto je tepelně vodivá vrstva i ve stěnách hrnce. K zesílení chuti tak dochází i tam, kde se pokrm dotýká stěn a výsledek je o to výraznější.

Pečení a opékání

„Pro zdravé opečení je důležitá pánev, kterou můžete rozehřát na vysoké teploty, aniž byste se museli bát, že se z ní uvolní škodlivé látky,” upozorňuje autorka kuchařek. A pokud zvolíte celokovovou variantu, budete ji moct bez obav dávat i do trouby.

Smažení

„I na smažení chci používat nádobí, které lze hodně rozpálit, protože olej musí být dostatečně horký. Ať už je to nerezová pánev nebo nízký nerezový kastrol, oboje bude fungovat skvěle. Když zvolíte nádobí s akumulačním materiálem, olej po vložení suroviny nezchladne a jídlo se bude smažit od první vteřiny,” doporučuje Jana Florentýna Zatloukalová.

Jedním z nejsilnějších akumulačních materiálů je vícevrstvá nerezová ocel. A právě z té je vyrobeno nádobí Fabini, které je lisováno z jednoho kusu, takže má skvělé tepelné vlastnosti po celém objemu. Navíc je navrženo tak, aby se mohlo použít na všechny typy vařičů, včetně indukce. Hrnce a pánve se mohou zapékat i v troubě a samozřejmostí je mytí v myčce. Jednotlivé kousky jsou kompatibilní i tvarem, takže se dají pohodlně skladovat. Detailem, který potěší, jsou vychýlené okraje pro snadné nalévání a objemové rysky u hrnců a rendlíků. Samozřejmostí jsou izolované a ergonomické rukojeti, díky kterým se s bytelným nádobím snadno manipuluje a nehrozí popálení.

Zajímáte se o zdravý životní styl?

Pořiďte si zvýhodněnou sadu nádobí pro zdravé vaření, kterou pečlivě sestavila Jana Florentýna Zatloukalová. Její součástí je nízký kastrol s poklicí a objemem 4,5 litru, hrnec s poklicí a objemem 3,5 litru, pánev Lucca z vícevrstvé nerezové oceli s průměrem 24 cm a univerzální napařovací vložka. Sadu nádobí Fabini pro zdravé vaření od Jany Florentýny Zatloukalové pořídíte na fabini.cz za 9 799 Kč.

„Každému, kdo chce chutně a zdravě vařit, doporučuji nádobí z vícevrstvé nerezové oceli,” uzavírá Jana Florentýna Zatloukalová.

Jana Florentýna Zatloukalová je foodblogerka, autorka šesti kuchařských knih a matka čtyř dětí. Už více než 15 let pomáhá vysvětlovat, jaké principy a procesy při vaření fungují, a umožňuje tak nejen přijít přípravě jídla na kloub, ale hlavně si ji zamilovat. www.kucharkaprodceru.cz

Značku Fabini založil dvacetiletý Jan Fabini v roce 2019. Jeho cílem je nabízet vysoce kvalitní nádobí za dostupnou cenu, proto zvolil cestu D2C, přímého prodeje. Nádobí se od roku 2020 vyrábí v Česku, Francii a Itálii. Za firmou stojí investoři Jana Florentýna Zatloukalová s 6% podílem, Jiří Hlavenka s 30% podílem, Martin Rozhoň s 5% a Pavel Mezihorák s 13% podílem. Zbylých 46 % vlastní Jan Fabini. www.fabini.cz


publikováno: 28. 10. 2022, v rubrice Domácnost
Štítky: nádobí, vaříme

Další články v rubrice Domácnost:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+