Naučte se čarovat ze zbytků a neplýtvejte | Domácnost | Trendy zdraví

Hlavní strana » Domácnost » Článek

Naučte se čarovat ze zbytků a neplýtvejte

8. 3. 2022

Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!

Čaj ze slupek

Slupky z jablek nebo kořenové zeleniny často končí v kompostu, i když nabízejí široké možnosti využití. Z ovocných slupek od jablek či hrušek můžete vyluhováním vyrobit čaj, výbornou domácí limonádu nebo ovocný ocet. Zeleninové vám zase poslouží jako skvělý základ pro domácí vývar bez přídavku zbytečných „éček“. A jestli si občas rádi zamlsáte, zkuste to zdravěji a vyrobte si vlastní chipsy. Zeleninové slupky smíchejte s olejem, solí a kořením dle chuti a upečte je v troubě.

„Ovocné i zeleninové slupky jsou plné vitamínů, ovšem musíme dávat pozor na to, jaké ovoce kupujeme. Ideální je lokální produkce, jablka od místního zemědělce nebo nejlépe z ekologické produkce, kde si můžeme být jisti, že slupky nebudou obsahovat zbytky pesticidů,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

Ani kousek nazmar

Vyhazujete okrojené listy a košťály z brokolice nebo květáku? Ochuzujete se o velkou dávku vitaminu C, B, draslíku a hořčíku. Zkuste košťál nakrájet na nudličky, které můžete přikusovat s dipem jako zdravou svačinku – když nakrájíte více druhů zeleniny, bude určitě chutnat i dětem. Zbytky brokolice a květáku skvěle poslouží také k zahuštění polévek a omáček, případně je můžete zmrazit, a až jich bude větší množství, využít je do domácího zeleninového vývaru.

Bylinky na mnoho způsobů

Co s bylinkami, které už nepotřebujete? Okrájené stonky nevyhazujte – využijte je třeba k dochucení masových pokrmů, do nádivek či omáček. Vyrobit si můžete také výbornou domácí bylinkovou sůl. Stačí zbylé stonky rozmixovat v robotu se solí a naplnit menší skleničky. Sůl působí jako konzervant, díky kterému vám směs vydrží v ledničce i několik měsíců.

Neplýtvejte ovocem

Při nákupu se špatně odhaduje, kolik ovoce doma sníme. A právě nevyužité nebo lehce otlučené ovoce pak končí v koši nejčastěji. Ze zbytků si přitom můžete udělat třeba domácí kompot, kde využijete přebytečné hrušky i jablka, která už se jinam nehodí. Rozvařené kousky ovoce skvěle ozdobí také snídaňovou kaši.

Mixujte a odšťavňujte

Nejjednodušší cestou, jak efektivně zužitkovat zbytky ovoce a zeleniny, jsou smoothie a šťávy. Pokud se rozhodnete pro odšťavnění, můžete pevné zbytky z přístroje v podobě dužniny zpracovat do salátů, polévek, přidat do ranního müsli nebo raw tyčinek, které se hodí jako zdravá svačinka. Jestliže preferujete vydatné smoothie, nebojte se vyzkoušet různé kombinace ovoce a zbytků zeleniny.

Přírodní úklid

Přebytečné ovoce nevyužijete jen k jídlu. Zbylá polovina citronu osvěží vaši ledničku a zlikviduje nepříjemné pachy, poslouží ale i k přírodnímu čištění skvrn. Banánové slupky zase můžete usušit a použít k účinnému hnojení pokojových rostlin. Tipů, jak eliminovat množství odpadu, je mnoho, a začít se dá po drobných krůčcích. Pomocníkem proti plýtvání mohou být i různé vychytávky k ukládání potravin. „Trendem jsou například obaly z včelího vosku, které pomohou udržet ovoce, zeleninu, ale i pečivo mnohem déle čerstvé. Rozkrojenou zeleninu tak nemusíme už po pár dnech vyhazovat a chleba nám nezplesniví, a tím výrazně omezíme zbytečné vyhazování jídla,“ doplňuje Neuman.


publikováno: 8. 3. 2022, v rubrice Domácnost
Štítky: domácí práce, nákupy, ovoce, úklid, zelenina

Další články v rubrice Domácnost:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+