Lékaři proti nezdravým tukům | Medicína | Trendy zdraví

Hlavní strana » Medicína » Článek

Lékaři proti nezdravým tukům

7. 1. 2013

V lednu zahajují lékaři kampaň zaměřenou na nejpalčivější problém českých jídelníčků – nadměrnou konzumaci nasycených mastných kyselin. Aktivita praktických lékařů probíhá v souladu s programem Ministerstva zdravotnictví ČR „Zdraví pro všechny v 21. století“. Dílčím cílem tohoto programu je snížení počtu úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob u osob mladších 65ti let o 40 %, k jehož naplnění mají vést také aktivity podporující zlepšení stravovacích zvyklostí obyvatel. Kardiovaskulární onemocnění jsou v České republice i celé Evropě nejčastější příčinou úmrtí – každou minutu zemře v Evropě jeden člověk na infarkt myokardu. Přitom právě nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a navíc samy urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy. Lékaři proto shodně doporučují snažit se o optimální energetický příjem a výrazné omezování konzumace živočišných tuků. Ideální je nahrazovat nasycené mastné kyseliny nenasycenými, zjednodušeně řečeno výrobky obsahující převahu tuků živočišného původu nahradit výrobky s převahou tuků rostlinného původu.

Rostlinné tuky místo živočišných

„Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin je v České republice natolik palčivým problémem, že se s jejími následky setkávají praktičtí lékaři ve své praxi v podstatě denně, vysvětluje MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a dodává: „Právě tato součást tuků totiž stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění“. Doporučení významných světových institucí jako WHO či EFSA, stejně jako doporučení českých odborníků jsou jednotná: – všichni jednoznačně doporučují nahrazovat ve stravě nasycené mastné kyseliny nenasycenými, tj. nahrazovat živočišné tuky (s výjimkou rybího) tuky rostlinnými. Podobné kampaně s cílem ozdravit obyvatelstvo byly v některých evropských státech již spuštěny, přístupy k jejich realizaci se však liší. Česká kampaň je založena na informacích a motivacích lidí, oproti např. dánskému modelu, který vsadil na zavedení tzv. „tukové daně“, jež se příliš neosvědčila. Čeští odborníci proto sázejí místo na striktní opatření spíše na otevřenou komunikaci s lidmi, kterým chtějí vysvětlit pozitiva snižování příjmu nasycených mastných kyselin na jejich vlastní zdraví. „Domníváme se, že pokud mají občané dostatek relevantních informací a doporučení odborníků, je schopen každý sám pro své zdraví udělat nejvíce“ uvádí MUDr. Herber v doplnění k sérii názorných a jednoduchých vizuálů, které kampaň budou doprovázet.

Začne to neinfekčním zánětem cévních stěn

Jak vysvětluje předseda České společnosti pro aterosklerózu doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi se všemi důsledky. „Samy navíc urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce. A právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku a rozvoje aterosklerotického cévního poškození se všemi jeho důsledky, jako jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda apod.“, upřesňuje.

Lékaři doporučují:

  • používat rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla – na vaření a mazání
  • odstraňovat před konzumací viditelný tuk z masa
  • upřednostňovat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku
  • jíst více ryb a drůbeže místo červeného masa
  • odstraňovat kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou
  • minimalizovat konzumaci tzv. skrytých tuků, většinou obsažených v potravinách živočišného původu (uzeniny, mléčné výrobky apod.)
  • minimalizovat konzumaci smažených jídel

Více informací na www.nasycenes­kodi.cz


publikováno: 7. 1. 2013, v rubrice Medicína
Štítky: akce, hubnutí, cholesterol, nadváha, nákupy, nemoci, prevence, tuky

Další články v rubrice Medicína:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+