Přijďte, dozvíte se víc o celiakii a ochutnáte vhodné potraviny
Lidé nemocní celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, slaví svůj světový den, který připadá na 19. květen. Při této příležitosti pořádá občanské sdružení Společnost pro bezlepkovou dietu v pořadí již sedmé Fórum celiaků, a to v sobotu 19. května ve velkém sále tzv. „Bílého domu“, tedy v prostorách Úřadu Městské části Praha 8. Bude tu probíhat panel odborných přednášek na téma „Celiakie nejen zdravotní problém“, v předsálí bude zároveň výstava sortimentu určeného pro bezlepkovou dietu. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat řadu výrobků a za výhodnější ceny je i nakoupit.

Nejnovější poznatky
Fórum je naplánováno mezi 9. a 15. hodinou. Bezlepkového trhu se zúčastní 17 firem, které nabídnou široké spektrum (jak jinak než bezlepkových) výrobků, tedy potravin, jež jsou jedinou možnou formou stravování celiaků. Z odborného hlediska bude nejvýraznější osobností akce Prof. MUDr. Jiří Nevoral, CSc. z Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol, od kterého se účastníci dozví nejnovější poznatky a informace o nemoci. Velkou příležitostí k získání důležitých informací bude přednáška zástupkyně Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která vysvětlí nové označování výrobků pro lidi s nesnášenlivostí lepku a objasní otázky, se kterými se lidé vybírající si vhodné potraviny stále potýkají. V neposlední řadě bude pro návštěvníky fóra přínosem přednáška zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí týkající se sociální aspektů celiakie.
přehled vystavujících firem najdete na www.celiak.cz
O celiakii a alergii na lepek
Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje, s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Samotná příčina celiakie (tzn. nesnášenlivost lepku) je trvalá a není v současné době vyléčitelná. Proto je jedinou terapií celoživotní vyloučení lepku z potravy. Alergie na lepek je způsobena tvorbou alergických protilátek typu IgE proti lepku. Reakce na lepek jsou stejné jako při jiné potravinové alergii, nedochází však k poškození střevní sliznice jako u celiakie.
Společnost pro bezlepkovou dietu o. s.
Je to pacientská organizace, která existuje již 11 let. Sdružuje pacienty a rodiny pacientů s bezlepkovou dietou. Hlavní činností společnosti je vyhledávat a dále předávat široké informace týkající se onemocnění, bezlepkové diety i sociálních aspektů života na bezlepkové dietě. Aktivně spolupracuje s odbornými lékaři a nutričními terapeuty, vědeckými a výzkumnými organizacemi. Svým členům poskytuje přednáškovou a edukační činnost. V neposlední řadě se toto občanské sdružení snaží aktivně prosazovat a hájit zájmy celiaků na všech úrovních společnosti.