Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se! | Přírodní léčba | Trendy zdraví

Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se!

29. 6. 2022
Soutěž byla ukončena.

Správná odpověď: Losos byl u nás ještě v nedávné době běžnou součástí jídelníčku a jednalo se o rybu zde běžně žijící.

Výherci: Olga Waligórová, Roman Matysík, Klára Zakopalová

Věděli jste, že Češi konzumují v průměru o 78 % méně ryb, než ostatní Evropané? V porovnání s Norskem je to dokonce 10× méně! V této zemi patří mezi nejoblíbenější ryby losos a makrela. Nejvíce ryb v Evropě však mají na talíři na Islandu, a to 90 kg ročně! V České republice nemáme moře, a tak za rok sníme pouze 5,7 kg ryb na osobu. Částečně jde o sladkovodní ryby, které jsou bohužel na omega-3 méně bohaté než ty mořské. A tak se může stát, že naše tělo začne trpět jejich nedostatkem.

Zkuste test

Omega-3 mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Přitom jsou omega-3 pro nás a náš metabolismus naprosto klíčové. Zda přijímáte dostatek omega-3 zjistíte snadno pomocí tohoto on-line testu

Živočišné nebo rostlinné omega-3?

Rostlinné omega-3 obsahují především mastnou kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a posléze také na DHA. Tělo je ale schopné přeměnit pouze 2 – 5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až 98 %! Živočišné omega-3 mastné kyseliny jsou tedy mnohonásobně účinnější oproti rostlinným.

Kde najdeme živočišné omega-3?

Nenahraditelným zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb, především ty tučné pocházející z chladných vod. Jako příklad můžeme uvést sledě, lososa, makrelu, sardinky či tuňáka. V případě, že však konzumaci ryb neholdujete, můžete využít některý z doplňků stravy, např. OmegaMarine Forte+, vysoce kvalitní omega-3 doplněk stravy vyráběný na základě 150leté norské tradice a poznatků zpracování rybího oleje. Lososí olej, který je pro lidské tělo nejlépe vstřebatelný, je získáván z masa lososů žijících v nejčistších vodách norských fjordů.

OmegaMarine Forte+ obsahuje kvalitní rybí olej z norských lososů bohatý na DHA i EPA. Pokud nekonzumujete alespoň 3× týdně tučné mořské ryby, dle doporučení Evropských zdravotnických úřadů, může pro vás být vhodnou alternativou zajištění si dostatečného příjmu omega-3 konzumace kvalitních doplňků stravy. Pro podporu normální funkce srdce, mozku a očí stačí 2 malé kapsle denně.

Více na: www.omegamarineforte.cz

Soutěžní otázka

Je pravda, že byl losos u nás ještě v nedávné době běžnou součástí jídelníčku a jednalo se o rybu zde běžně žijící?

a) ne

b) ano

Tři výherci, kteří do 18. 7. 2022 správně odpovědí na soutěžní otázku a budou vylosováni, obdrží roční balení OmegaMarine Forte+. Odpověď zasílejte na soutez@trendyzdravi.cz s označením ryba.

  • Odesláním mailu s odpovědí do soutěže na webu Trendy zdraví dáváte souhlas k uchování vašich osobních údajů za účelem losování. Po losování budou vymazány.

publikováno: 29. 6. 2022, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: ozdravné kúry, prevence, ryby

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+