Trendy zdraví

Téma: Hlavní strana

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky

5. 4. 2021

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo třeba jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení. Podpoříme tím navíc lokální výrobce a přírodu. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.


Pozor na ruce, jsou rájem virů

1. 4. 2021

Mezi zlozvyky mnoha lidí patří i časté doteky rukou na obličej. Podle studií si průměrně na obličej saháme až 20× za den. A vzhledem k tomu, že rukama se během hodiny dotkneme spousty věcí, tak především v době pandemie je důležité ruce více hlídat. Nejen jejich čistotu ale i pohyby. Viry totiž mohou snadno přes ústa nebo oči infikovat tělo. Nutné je proto ruce dobře chránit, a zároveň zkusit zbytečné doteky na tvář co nejvíce potlačit. Poradíme jak na to.


Necertifikované a falešné respirátory

30. 3. 2021

Obchody jsou zahlcené respirátory, na první pohled vypadají všechny totožně, ale řada z nich je nekvalitní, nemá jasný původ ani požadovanou certifikaci. Mezi množstvím výrobků se pohybují i respirátory s certifikací falešnou. A to nejen na pochybných e-shopech, ale i v kamenných obchodech či lékárnách.


Jarní alergie chystají útok

26. 3. 2021

Romantické procházky jarní přírodou se pro mnoho lidí stávají nepříjemným dobrodružstvím, které provází pálení a slzení očí, kašel i nos červený od věčného smrkání… Odborníci odhadují, že přibližně třetina populace trpí určitou formou alergie – a právě pyl patří k nejrozšířenějším alergenům. Jeho sezóna je na dosah a je třeba se na ni připravit.


Velikonoční pečínka: Jak na jehněčí maso?

26. 3. 2021

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!


V Česku je ročně sexuálně zneužito na tisíc dětí

24. 3. 2021

Ročně v České republice dochází podle statistik zhruba k tisícovce případů sexuálního zneužívání dětí. To jsou ale jen ty nahlášené, o kterých se ví. Skutečnost je mnohem děsivější. Navíc lze předpokládat, že současná situace počet obětí ještě navýší. Násilníky jsou totiž často rodinní příslušníci a svá temná zákoutí má i internet, na kterém zejména školou povinní tráví bez dohledu rodičů až o čtvrtinu více času.


Čeká nás nejspíš změna podoby pracovišť

23. 3. 2021

Mnoho firem a institucí nyní přehodnocuje potřeby fungování, zázemí a komunikace mezi zaměstnanci, které umocnila pandemie covid-19. Projevuje se to i v jejich požadavcích na podobu prostor. Cílem je vyhovět požadavkům zaměstnanců na zajištění dostatečných odstupů na pracovišti, ustupuje se od velkých společných kanceláří typu open-space a mění se požadavky na vybavení. Trendem je větší diferenciace pracovních prostor.


Kterým cukrům se vyhnout a které jsou naopak malým zázrakem

22. 3. 2021

O glykemickém indexu jste už určitě slyšeli. Víte ale, jak přesně funguje? Zjednodušeně řečeno jde o to, jak moc a jak rychle zvyšuje potravina koncentraci cukru v těle. Je to reakce těla na potraviny, které obsahují cukry, jednoduché i komplexní sacharidy. Čím vyšší má potravina hodnotu GI, tím spíš rozhodí vyváženou hladinu glukózy. Vyhnout se takovýmto potravinám však není zrovna jednoduché, protože cukr je často obsažen i tam, kde bychom jej nečekali. Na současný trend, omezování cukru, naštěstí reagují rychle i výrobci potravin, kteří ve svých produktech nahrazují cukr přírodními sladidly.


Publikovaná témata:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+