Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Podzim ve znamení kombinace vín a sýrů

17. 9. 2021

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

více »

Recepty

Salát s grilovaným kozím halloumi a mátou

23. 9. 2021

Tento salát si jistě zamilujete. Klíčem je zajímavá kombinace originálních ingrediencí.

více »

Další články

Sláva zdravým těstovinám

16. 9. 2021

Hledáte způsob, jak zvýšit konzumaci celozrnných výrobků? Sáhněte po zdravých celozrnných těstovinách. V minulosti býval rozhodujícím faktorem při výběru těstovin především jejich tvar – kolínka, mašličky nebo třeba vrtulky. Dnes nabízí obchody různé druhy těstovin od zmíněných celozrnných přes špenátové nebo rajčatové až k těstovinám z quinoy, kukuřice či rýže. V čem jsou tyto druhy tělu prospěšné?


Bez vitaminů, minerálních látek a stopových prvků se neobejdeme

13. 9. 2021

Mikronutrienty, mezi které patří minerální látky, stopové prvky a vitamíny, tvoří nedílnou součást výživy živých organizmů včetně člověka. Nemají energetickou hodnotu a jejich potřeba v rámci denního příjmu je velmi malá, přesto jsou pro správnou funkci organizmu naprosto nezbytné. Funkce mikronutrientů je komplexní a vzájemně provázaná. Velice důležitou roli přitom hraje pitný režim.


Jak se vrátit po létě do kondice?

10. 9. 2021

Léto je období dovolených, prázdnin a pikniků, lepšího počasí pro aktivní pohyb v přírodě, období čerstvého ovoce a zeleniny, ale také období hřešení a možného nabírání již pracně shozených kil. Tomu bohužel nepomáhá ani podzim, který po teplých letních dnech přináší dny chladné, mrazy a brzká stmívání. K tomu všemu se poté může přidat i ponurá nálada, únava či zbytečné přejídání. Právě přejídání je častým prohřeškem. Nechlácholte se pouze frázemi o obalování těla na zimu nebo špatnými geny, ve chvílích, kdy vám nejde snížit váha a raději se zaměřte na to, jak můžete celkově zlepšit váš životní styl.


Brambory vás mají čím překvapit

9. 9. 2021

Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit. A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa.


Od gorgonzoly po pecorino

8. 9. 2021

Patříte mezi milovníky sýrů? V České republice nebudete sami – ročně každý z nás sní průměrně 19 kg sýrů různých druhů. Stále častěji se od kdysi tolik oblíbeného „taveňáku“ odkláníme ke kvalitním sýrům, které dokážou povýšit jídlo na novou úroveň. A kam jinam vyrazit na virtuální poznávací cestu za dobrým sýrem než do Itálie.


Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly

7. 9. 2021

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.


Shirataki, zázrak asijské kuchyně

6. 9. 2021

Společnost Bitters se zaměřuje především na výrobu zdravých potravin a energetických doplňků. Mezi jejich nejznámější a nejoblíbenější produkty patří energetické žvýkačky, které jsou nejúčinnějšími na světě. Firma ovšem nezůstala jen u žvýkaček různých příchutí a síly účinku, ale přes energetické bonbony i třeba sušené maso se dostala až k shirataki.


Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

3. 9. 2021

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+