Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Revoluční změna stravování v nemocnicích

23. 6. 2021

Po 65 letech konečně nastal čas pro změnu systému stravování hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala pilotním pracovištěm, kde se podle nového Metodického doporučení MZ ČR vaří jídla, která splňují aktuální požadavky Světové zdravotnické organizace (WHO), jsou moderní, chutná, zajímavá, zdravá a ekonomicky dostupná. Zároveň se nezapomíná ani na pacienty, kteří trpí nechutenstvím, jsou podvyživení nebo preferují klasickou českou stravu. U těchto pacientů je nejdůležitější, aby snědli ze své porce co nejvíce, podpořila se chuť k jídlu a neprohlubovala se malnutrice.

více »

Recepty

Rychle, chutně a lokálně v červnu

21. 6. 2021

Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

více »

Další články

Vyberte ten správný olej na smažení i do salátů

22. 6. 2021

Vyznat se v široké nabídce olejů na trhu není vůbec jednoduché. Nevhodně zvolený olej přitom nemá vliv jen na chuť výsledného pokrmu, ale může ovlivnit naše zdraví, a to jak pozitivně, tak i negativně. Na co dát pozor, když vybíráme olej do salátu nebo na smažení?


Novinka pro fit den

18. 6. 2021

Klíčem ke zdraví je nejen pravidelný pohyb, ale i odpovídající odpočinek, relaxace a především vyvážená strava. Kromě kvalitních a čerstvých surovin v podobě hlavních jídel nezapomínejte ani na pravidelné svačiny. S tím vám pomůže novinka na trhu – tyčinka Fit SMOOTHIE křupavé arašídy + zelený čaj.


O kvasu od A do Z: jak se připravuje a jak s ním pracovat

15. 6. 2021

Nadýchané housky, tradiční vánočky a mazance, koláče ani žitný chléb s křupavou kůrkou by neexistovaly bez poctivého kvásku. Jeho historie sahá tisíce let před počátek našeho letopočtu. Přestože se v čase objevily i jiné způsoby kynutí těsta, kvásek plně nahradit nedokážou. Pečivo zadělané s kváskem má autentickou chuť, je lépe stravitelné a trvanlivější. To ale není zdaleka vše, co byste o kvásku měli vědět.


Skvělá káva bez kofeinu

11. 6. 2021

Žádný vášnivý milovník kávy si nedokáže představit život bez svých chutných, voňavých a povzbuzujících rituálů. Proto se ho zmocňuje panika a obchází ho hrůza, když mu zdravotní stav nebo jiné okolnosti nedovolují konzumaci kofeinu. Problém pomůže vyřešit bezkofeinová káva.


Jak shodit po porodu přebytečná kila bez hladovění a ušetřit čas?

10. 6. 2021

Toužíte se po porodu vrátit na svou původní váhu? Kvalitní jídelníček je jistě ideálním receptem na úspěch, ale možná máte pocit, že v nové roli maminky vám nezbývá čas na sledování kalorií, vážení porcí a zdlouhavé vaření. Přesto existuje snadné řešení, jak se nepříjemných kil zbavit bez hladovění a jídlo mít v minutě na talíři.


Nezapomínejte na pitný režim

9. 6. 2021

Možná patříte k lidem, kteří mají neustále po ruce lahev s vodou? Nebo si naopak někdy až během odpoledne uvědomíte, že jste za den vypili jen ranní kávu? Pro správné fungování organismu je příjem tekutin nezbytný. Ovšem není pití, jako pití a občas je dobré si zrekapitulovat, jakým nápojům se raději vyhnout a jak by měl správný pitný režim vypadat.


Melta, tradiční nápoj do moderní doby

4. 6. 2021

Tradice cereálních nápojů obohacených praženou čekankou sahá až do Francie 19. století. Původně měly nahradit kávu v dobách, kdy byla z nejrůznějších důvodů nedostatková. I když je v současnosti káva široce dostupná, neztrácí cereální nápoje na významu. Naopak, jejich obliba dnes stále roste. V České republice je nejznámějším cereálním nápojem tradiční Melta od společnosti Kávoviny, která letos slaví 125 let od založení.


Tipy na rychlou a zdravou snídani pro děti

3. 6. 2021

Když přijde na řadu snídaně, rychlost a pohodlí často vítězí nad zdravím. Nejčastější překážkou na cestě k výživnější snídani bývá nedostatek času a přílišné úsilí, které je podle mnohých nezbytné k přípravě.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+