Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Pastinák, patizon, tuřín a pokrmy z nich

26. 8. 2021

Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

více »

Další články

Kde najdete důležité látky pro zdraví

28. 7. 2021

Pokud nejíte dostatek ovoce, zeleniny či mléčných výrobků, nejste sami. Připravujete tím však své tělo o důležité látky. Které to jsou a kde je najít?


Rychlá masozeleninová směs pro milovníky Itálie

28. 7. 2021

Nechce se vám o dovolené stát hodiny u plotny? Máme pro vás tip. Naservírujte si na talíř atmosféru Apeninského poloostrova. Hamé představuje Špagetku, masozeleninovou směs na špagety, na které si pochutnají malí i velcí gurmáni.


Léto svědčí střevním infekcím. Pozor si dejte na grilování i zmrzlinu

27. 7. 2021

Na teplé období léta se většina lidí celý rok těší. Děti kvůli školním prázdninám, dospělí na dovolenou u moře či posezení s přáteli u grilu. Právě to však může část léta přeměnit v nepříjemný zážitek v podobě závažných střevních problémů. Toto období totiž nejvíce svědčí bakteriím, které způsobují nemoci salmonelózu a kampylobakteriózu. Jejich nejčastějším zdrojem je kontaminované či nedostatečně tepelně upravené maso, vejce a produkty z nich. Nepříjemné potíže však může v teplých dnech způsobit i smetanová zmrzlina, která může být z části vyrobena ze syrových vajec. Dospělí se s těmito nemocemi většinou relativně snadno poperou, až 70 % pacientů se salmonelózou však tvoří děti, a to včetně těch v kojeneckém věku, u kterých může způsobit i vážné zdravotní komplikace.


Sušenky ze zbytků? Biopekárna Zemanka a UGO představují novinku

26. 7. 2021

Biopekárna Zemanka a značka UGO představují zcela novou řadu cirkulárních sušenek a krekrů. Jako suroviny využívají lisované ovocné a zeleninové zbytky z výroby paskalizovaných čerstvých šťáv a další ingredience v bio kvalitě. Výsledkem jsou slané i sladké veganské Dužinky. Řada představuje čtyři nové produkty – řepné, mrkvové, řepno-mrkvové krekry a jablečné sušenky, díky nimž se měsíčně zpracuje na 180 kg kvalitních zbytkových surovin, které by jinak končily v odpadu.


Jaké maso se hodí na gril?

23. 7. 2021

Dobře zvolené maso dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek. Jak se v široké nabídce vyznat a která masa jsou sázkou na jistotu i pro začátečníky?


Mýty o vodě a minerálkách

22. 7. 2021

Nejčastěji kupujeme balené vody, protože se s nimi snadno dodržuje pitný režim, obsahují zdraví prospěšné látky a jsou chutnější než voda z kohoutku. Průzkum1) AquaLife Institutu také zjistil, že pokud spotřebitelé balené vody nekupují, je to kvůli tomu, že podle nich balená voda nenabízí nic navíc, je neekologická, obaly škodí zdraví. Aktuálně se objevuje čím dál více až neuvěřitelných mýtů, které se týkají právě pitného režimu, balených vod i minerálek.


Znáte fenomén jménem Cava?

21. 7. 2021

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.


Zpestřete si jídelníček rostlinnými pomazánkami

19. 7. 2021

Díky rostlinným pomazánkám DRUID budete mít přípravu pokrmů o mnoho jednodušší. Mají jedinečnou recepturu, jsou 100% bezlepkové, bez palmového oleje, pochutnají si na nich i příznivci ryze rostlinných produktů a vybrat si můžete rovnou ze šesti příchutí jako jsou Medvědí česnek s avokádem, Hlívová nebo Brokolicová. Za to ručí SINEA, český garant rostlinné kvality a skvělé chuti.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+