Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Pastinák, patizon, tuřín a pokrmy z nich

26. 8. 2021

Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

více »

Další články

Fermentace. Proč a v jaké formě jíst kysané výrobky každý den?

24. 5. 2021

Zajímá vás, co to vlastně fermentace je, jestli je vážně tak zdravá a proč kysané výrobky jíst? Tenhle víc než 15 000 let starý způsob konzervace potravin je opravdu třída. Pokud milujete kefír a chcete vědět víc, čtěte dál.


Připijte si na zdraví

21. 5. 2021

Systém Coca-Cola rozšiřuje své portfolio a uvádí na český trh první ochucenou neslazenou vodu ve 100% recyklované PET lahvi. Pramenitou vodu Natura, pocházející přímo ze srdce Adršpašsko-teplických skal, si tak můžete nově vychutnat v příchutích malina, jablko, citrón s mátou nebo meloun s okurkou.


Rakytníkové speciality můžete nakoupit na speciálním e-shopu

19. 5. 2021

Není úplně běžné, aby si výrobce sám pěstoval plodiny pro svůj sortiment. Rodinná farma Luka z Vysočiny to tak dělá. Má proto nad kvalitou a kondicí rakytníku dokonalou kontrolu. Nyní jsou dobroty z tohoto superovoce dostupné také mnohem širšímu množství zákazníků prostřednictvím internetového obchodu zdravyrakytnik.cz. Spuštěn byl v dubnu.


Doba ředkvičková je tu

19. 5. 2021

Sezona ředkviček je tu a Košík.cz přináší výběr z hned několika druhů ředkviček. Všechny pocházejí z rodinné farmy Jamboz na Kutnohorsku, kde Milan s Lucií pěstují na 50 ha úrodné půdy přes 45 druhů zeleniny, bylinek a ovoce. Farmu převzali po rodičích a snaží se, aby vydržela i pro další generace a vše dělají se zodpovědností ke krajině i tvorům, kteří v ní žijí. Nepoužívají zbytečné pesticidy, zeleninu sklízejí ručně a hnojí pouze koňským hnojem. Určitě jim tak odpustíte leckdy nedokonalý tvar nebo barvu zeleniny. Na rozdíl od velkoproducentů ve výpěstcích nedělají rozdíly a nevyhazují je jen kvůli estetičnosti.


Bezlaktózový cottage cheese

14. 5. 2021

Je skvělou zásobárnou bílkovin, obsahuje jen minimum tuků a skvěle zasytí. Může být báječnou součástí každého zdravého i redukčního jídelníčku a navíc má téměř neomezené množství využití. MEGGLE cottage cheese je navíc k dostání i v bezlaktózové variantě!


Potraviny, kvůli kterým možná nemůžete usnout

13. 5. 2021

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?


Vyzkoušejte si české kimchi ve třech příchutích

12. 5. 2021

Zrod značky Mynappa provázelo nadšení a láska z výroby kimchi. Odběrateli byla zprvu parta kamarádů, kolegů a známých, kteří si toto kimchi oblíbili natolik, že přesvědčili jeho výrobce k založení firmy a prodávání kimchi celé republice. Tak vznikla značka a rodinná firmu Mynappa s výrobou v Liberci.


Exotická marakuja vás osvěží a nakopne

11. 5. 2021

Marakuja neboli mučenka jedlá je exotické ovoce, které se pěstuje v teplých oblastech severozápadní Afriky, v Jižní Americe, Karibiku, Indii a Austrálii nebo třeba v Izraeli. Existují dvě odrůdy – žlutá (zvaná marakuja zlatá), která dorůstá až rozměrů grapefruitu, a fialová odrůda, která je naopak o něco menší než citrón a má suchou, svraštělou a mírně jedovatou slupku. Ta je zároveň i tvrdá, takže nehrozí, že byste ji omylem požili.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+