Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Jarní polévky z čerstvé zeleniny

13. 4. 2021

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

více »

Další články

Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

6. 4. 2021

Zajímavý recept, jak využít větší množství vajec po Velikonocích, pochází od šéfkuchaře Tomáše Kunovského ze Spa hotelu Lanterna. Jeho originální vajíčkový salát je rychlý, jednoduchý, skvěle chutná i vypadá.


Velikonoční věnec

2. 4. 2021

Vyzkoušejte tradiční recept na dobroučký velikonoční věnec z kynutého těsta.


Upečte si Boží milosti s créme fraiche

1. 4. 2021

„K velikonočním svátkům tradičně patřilo různé obřadní pečivo: na svátečně prostřeném stole nemohl chybět beránek, mazanec, jidáše ani takzvané boží milosti. Sladké kousky tohoto křehkého cukroví zároveň sloužily jako vhodné malé pohoštění pro koledníky. A protože jsou boží milosti jednoduché na přípravu, levné, a navíc vypadají efektně, není divu, že jsou oblíbené dodnes,“ připomíná typické velikonoční (anebo masopustní) pečivo šéfkuchař Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.


Zažijte italské Velikonoce v pohodlí domova

31. 3. 2021

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradil, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.


Dejte šanci „alternativním“ druhům mouky i na Velikonoce

30. 3. 2021

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.


Velikonoční pečínka: Jak na jehněčí maso?

26. 3. 2021

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!


Dobroty z velikonočních vajíček

25. 3. 2021

Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Při výběru kvalitních vajec se doporučujeme zaměřit na taková, která pochází z produkce ekologického zemědělství. Budete mít jistotu, že slepičky žily v těch nejlepších přirozených podmínkách.


Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

24. 3. 2021

Zkuste si upéct mazanec jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla. A zdaleka to nemusí být jen o Velikonocích, mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+