Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty

Úžasné recepty z kvalitních sezónních surovin

26. 5. 2023

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.


Osvědčené tipy a vege varianty na šťavnatý burger bez masa

13. 3. 2023

Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. V článku se dozvíte konkrétní recepty na „plant based“ placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru. Výsledkem nadchnete i zaryté masožrouty.


Vyzkoušejte zajímavé recepty se skyrem

7. 3. 2023

Máte rádi skyr? Pak vás jistě nepřekvapí, že ho můžete použít i na vaření. Nabízíme vám recepty na brokolicový quiche, rosti se skyrem a citrónové muffiny s mákem. Vyzkoušejte je.


Maso pusť! Proč byste se letos měli postit?

28. 2. 2023

Po hojném masopustu začal čas se postit. Trvá až do Zeleného čtvrtka, který letos vychází na 6. dubna. Vy budete mít jednoduchý úkol: zříct se masa a zapojit do tradiční střídmější životosprávy celou rodinu.


Odlehčené varianty klasických jídel

31. 1. 2023

Odlehčené varianty poctivých jídel, s použitím bezlepkových produktů od značky Labeta, pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Kamila Metzová, autorka webu varilamysicka.cz.


V hlavní roli špenátové palačinky

30. 1. 2023

Ačkoliv bývá zařazení zdravých jídel zejména po svátcích občas náročné, je důležité nepřepálit start a začít zlehka. Začněte například s vašimi oblíbenými recepty, jen ve zdravější alternativě. Jedním takovým receptem jsou právě naše špenátové palačinky! Kdy tento chutný odlehčený oběd vyzkoušíte?


Vyzkoušejte tradiční španělský recept Arroz al caldero

18. 1. 2023

Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením. Jak to u starých receptů bývá, vše je o postupu, který dokáže ze základních ingrediencí vykouzlit lahůdku. Dejte si proto načas a nechte každou ingredienci vyniknout trpělivým postupem, který jsme pro vás rozepsali krok za krokem.


Připravte návštěvě netradičně tradiční chlebíčky

23. 12. 2022

Popularita obložených chlebíčků neklesá ani po více než sto letech od jejich zrodu. Staly se neodmyslitelnou součástí nejrůznějších oslav, v čele se silvestrovskými a narozeninovými. Slouží ale také jako svačina nebo rychlá chuťovka, která přijde vhod o přestávce v divadle či mezi jednáními. A protože se už nepřipravují jen z veky, ale třeba z Kornbagety, dalamánku nebo ciabatty, voní, křupou a chutnají všem.


Vánoční štóla

21. 12. 2022

Vánoce jsou za dveřmi a vy jste nestihli upéct před týdny tradiční štólu? Nevadí. Vyzkoušejte štólu s Jaroměřickým tvarohem, která nepotřebuje zaležení v lednici, ale dá se podávat okamžitě po upečení.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+