Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty

Úžasné recepty z kvalitních sezónních surovin

26. 5. 2023

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.


Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

19. 4. 2021

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.


Jarní polévky z čerstvé zeleniny

13. 4. 2021

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.


Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

6. 4. 2021

Zajímavý recept, jak využít větší množství vajec po Velikonocích, pochází od šéfkuchaře Tomáše Kunovského ze Spa hotelu Lanterna. Jeho originální vajíčkový salát je rychlý, jednoduchý, skvěle chutná i vypadá.


Velikonoční věnec

2. 4. 2021

Vyzkoušejte tradiční recept na dobroučký velikonoční věnec z kynutého těsta.


Upečte si Boží milosti s créme fraiche

1. 4. 2021

„K velikonočním svátkům tradičně patřilo různé obřadní pečivo: na svátečně prostřeném stole nemohl chybět beránek, mazanec, jidáše ani takzvané boží milosti. Sladké kousky tohoto křehkého cukroví zároveň sloužily jako vhodné malé pohoštění pro koledníky. A protože jsou boží milosti jednoduché na přípravu, levné, a navíc vypadají efektně, není divu, že jsou oblíbené dodnes,“ připomíná typické velikonoční (anebo masopustní) pečivo šéfkuchař Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.


Zažijte italské Velikonoce v pohodlí domova

31. 3. 2021

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradil, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.


Dejte šanci „alternativním“ druhům mouky i na Velikonoce

30. 3. 2021

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.


Velikonoční pečínka: Jak na jehněčí maso?

26. 3. 2021

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+