Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Pastinák, patizon, tuřín a pokrmy z nich

26. 8. 2021

Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

více »

Další články

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské pochoutky

17. 12. 2020

Dýně, lilky i cukety… Tyto pestré královny zeleniny dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.


Nechte se inspirovat Itálií a vyzkoušejte nové vánoční pochoutky

15. 12. 2020

Vánoce za rohem a vy stále nevíte, do jakého cukroví se letos pustit? Doplňte tentokrát tradiční linecké, perníčky a vosí úlky něčím novým. Vyzkoušejte recepty na italské cukrovinky, které jsou pro dlouhé zimní večery v dece u pohádky jako stvořené! A protože je každý okamžik během vánočních svátků výjimečný, nezapomeňte si jej zpříjemnit také sklenkou báječného Prosecca Mionetto


Netradiční vánoční cukroví

14. 12. 2020

Jedlové šišky zaujmou milovníky čokolády a ořechů, nepečené šípkové cukroví zase ocení všichni bezlepkáři. O zázvorkách jste možná už slyšeli a pečete je tradičně, ale pokud ne, doporučujeme zkusit. Zázvor v nich hezky zahřeje, a hlavně se postará o to, abyste nebyli přeslazení a přejedení během svátků, podporuje totiž rychlou funkci metabolismu. Máme také tip na staročeskou sakrajdu, neboli závin z perníkového těsta, který provoní celou domácnost.


Vychutnejte si svátky v horském stylu

11. 12. 2020

Oku lahodící jantarová barva, sněhobílá hustá pěna, připomínající zasněžené hřebeny Jeseníků, vysoká plnost a poctivá chmelová chuť s výraznou hořkostí (40 EBU) a lehkým ovocným nádechem, jež odrážejí drsnou i romantickou tvář hor. To je Holba Sváteční horský ležák 12,5%. Skvěle chutná k divočákovi. Vyzkoušejte i recept.


Zajímavé recepty se skyrem

2. 12. 2020

Bohušovický SKYR funguje nejen jako zdravá svačina plná bílkovin, ale také jako ingredience ve studené i teplé kuchyni. Pojďte s námi ochutnat snídaňovou pizzu, bramborový salát nebo smoothie bowl.


Připravte si netradiční recepty z kaki

27. 11. 2020

Ovoce kaki Persimon Bouquet je na první pohled nenápadný oranžový plod. Následující recepty na veganský chia puding, asijské nudle s kaki a trhaným masem, kandované kaki a kaki sušenky s čokoládou však dokazují, že je všestranně použitelný. Krom toho s ním v kuchyni nebudete mít žádné starosti, nemá pecky a nemusí se loupat. Lahodnou sladkou chuť a spoustu vitamínů nasává kaki ze španělského slunce. Roste totiž na svazích kolem Valencie, a právě teď přichází období jeho zralosti. Neváhejte a oslaďte si jídelníček s kaki!


Podzimní recepty ze surovin ze sousedství

20. 11. 2020

Podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.


Nezoufejte z přicházející zimy a sáhněte po pečeném čaji

16. 11. 2020

Horké slunečné dny jsou pro letošek už definitivně pryč a s nimi i zahrádka plná letních dobrot. Připomeňte si slunečné dny a zahřejte se pečeným čajem z kvalitního ovoce, který si snadno připravíte i z pohodlí domova. Uvidíte, že vás šálek zahřeje i příjemně naladí.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+