Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Podzim ve znamení kombinace vín a sýrů

17. 9. 2021

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

více »

Recepty

Pastinák, patizon, tuřín a pokrmy z nich

26. 8. 2021

Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

více »

Další články

Aroma, složení a lupnutí, tři kritéria pro kvalitní čokoládu

29. 3. 2021

Chystáte se nakoupit na Velikonoce čokoládovou koledu? Pravá a kvalitní čokoláda je už po staletí váženou komoditou a v minulosti měly možnost ji ochutnat pouze bohaté vrstvy. Dnes se na trhu dá najít nepřeberné množství čokoládových produktů. Otázkou ale stále zůstává, jak se vlastně pozná kvalitní čokoláda? Podle odborníků na pravou čokoládu jsou tři hlavní poznávací indikátory. Patří mezi ně aroma, složení – a takzvané lupnutí.


Košík uvařil vlastní velikonoční pivní speciál

26. 3. 2021

Košík.cz slaví Velikonoce již tradičně s limitovanou edicí svého vlastního piva Koledník. To uvádí pod svou privátní řadou Authentic by Košík, která nabízí speciality od českých farmářů a lokálních výrobců.


Kterým cukrům se vyhnout a které jsou naopak malým zázrakem

22. 3. 2021

O glykemickém indexu jste už určitě slyšeli. Víte ale, jak přesně funguje? Zjednodušeně řečeno jde o to, jak moc a jak rychle zvyšuje potravina koncentraci cukru v těle. Je to reakce těla na potraviny, které obsahují cukry, jednoduché i komplexní sacharidy. Čím vyšší má potravina hodnotu GI, tím spíš rozhodí vyváženou hladinu glukózy. Vyhnout se takovýmto potravinám však není zrovna jednoduché, protože cukr je často obsažen i tam, kde bychom jej nečekali. Na současný trend, omezování cukru, naštěstí reagují rychle i výrobci potravin, kteří ve svých produktech nahrazují cukr přírodními sladidly.


Bio žitný chléb Pernerka v Lidlu

19. 3. 2021

Od března začal Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.


Jíst, nebo nejíst? A co při tom pít?

18. 3. 2021

V současné době dodržuje nějaký druh diety na hubnutí asi 40 % žen a 20 % mužů. Cestou ke snížení hmotnosti je i přerušovaný půst. Studie prokazují stejný úbytek hmotnosti u žen, které držely půst, jako u žen, které snížily energetický příjem o 25 %. U žen s půstem navíc došlo k většímu úbytku tělesného tuku a ke zlepšení citlivosti na inzulín. Přerušovaný půst, při kterém se v rámci dne (nebo týdne) střídá období postění a období jedení, má několik variant – s různými stravovacími pravidly a zásadou vždy doplňovat tělu dostatečné množství tekutin v čele s přírodními minerálkami, bohatými na důležité minerální látky.


Vystavte stopku nachlazení

16. 3. 2021

Máme tu tradiční období chřipkových epidemií, které je navíc „obohaceno“ hrozbou koronavirové nákazy. Venku dochází k velkým výkyvům teplot a aktuální situace, kdy se dlouhé týdny nacházíme v nedobrovolné izolaci, na náladě nepřidá. Máme více času, tak proč jej nevyužít na to, abychom se věnovali sami sobě. Pojďte se postarat lépe o své tělo, aby mohlo všem virům a bakteriím lépe odolávat. A víte, kde začít? Třeba s lepší výživou. Pomohou vám s tím cereální tyčinky Fit.


Zdraví klíčí v semínkách

15. 3. 2021

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!


Rostlinné sýry Tudlee chutnají jako mléčné

12. 3. 2021

Tudlee je značka rostlinných produktů z podhůří Šumavy. V její nabídce najdete i alternativy k sýrům, které chutnají a mají vlastnosti úplně jako ty klasické mléčné. Díky spojení se SINEA, inovátorem v oblasti rostlinných produktů, přinášejí vylepšenou recepturu – nově obsahují kvalitní protein z fava fazolí.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+