Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Nová receptura rostlinných sýru

18. 10. 2021

Česká značka rostlinných produktů Tudlee vylepšila své sýrové alternativy a její zákazníci si tak nově pochutnají na nutričně vyvážených „sýrech“, které chutnají stejně skvěle, jako ty klasické z živočišného mléka. Nová receptura vznikla ve spolupráci se značkou SINEA a vztahuje se na plátkové a mazací sýry, které jsou díky novému dochucení sýrovější než kdy dřív.

více »

Recepty

Provoňte svou podzimní kuchyni pochoutkami z hrušek

14. 10. 2021

Hrušky patří mezi oblíbenou plodinu, která se o své místo v kuchyni hlásí především během podzimu. Nejčastěji se s ní můžete setkat jako s přísadou do neodolatelně voňavého koláče či například do chutného pečeného čaje. Pokud ale rádi experimentujete, dopřejte si něco extra a využijte hrušky i při přípravě hlavního chodu a překvapte své chuťové buňky neotřelou kombinací chutí.

více »

Další články

Zkuste nahradit bílý cukr javorovým sirupem

27. 9. 2021

Bionebio je česká firma, která se zaměřuje na kvalitní potraviny pro lidi, kterým na jídle záleží. Tomu odpovídá i jejich moto, které zní: „když chcete jíst, ne konzumovat“. Jak vypovídá název, tak nabízí řadu bio, ale i nebio kvalitních potravin, jako jsou oříšky, sušené ovoce, fair trade čokolády, bio pivo, sirupy a přírodní dochucovadla.


Podzim ve znamení kombinace vín a sýrů

17. 9. 2021

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.


Sláva zdravým těstovinám

16. 9. 2021

Hledáte způsob, jak zvýšit konzumaci celozrnných výrobků? Sáhněte po zdravých celozrnných těstovinách. V minulosti býval rozhodujícím faktorem při výběru těstovin především jejich tvar – kolínka, mašličky nebo třeba vrtulky. Dnes nabízí obchody různé druhy těstovin od zmíněných celozrnných přes špenátové nebo rajčatové až k těstovinám z quinoy, kukuřice či rýže. V čem jsou tyto druhy tělu prospěšné?


Bez vitaminů, minerálních látek a stopových prvků se neobejdeme

13. 9. 2021

Mikronutrienty, mezi které patří minerální látky, stopové prvky a vitamíny, tvoří nedílnou součást výživy živých organizmů včetně člověka. Nemají energetickou hodnotu a jejich potřeba v rámci denního příjmu je velmi malá, přesto jsou pro správnou funkci organizmu naprosto nezbytné. Funkce mikronutrientů je komplexní a vzájemně provázaná. Velice důležitou roli přitom hraje pitný režim.


Jak se vrátit po létě do kondice?

10. 9. 2021

Léto je období dovolených, prázdnin a pikniků, lepšího počasí pro aktivní pohyb v přírodě, období čerstvého ovoce a zeleniny, ale také období hřešení a možného nabírání již pracně shozených kil. Tomu bohužel nepomáhá ani podzim, který po teplých letních dnech přináší dny chladné, mrazy a brzká stmívání. K tomu všemu se poté může přidat i ponurá nálada, únava či zbytečné přejídání. Právě přejídání je častým prohřeškem. Nechlácholte se pouze frázemi o obalování těla na zimu nebo špatnými geny, ve chvílích, kdy vám nejde snížit váha a raději se zaměřte na to, jak můžete celkově zlepšit váš životní styl.


Brambory vás mají čím překvapit

9. 9. 2021

Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit. A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa.


Od gorgonzoly po pecorino

8. 9. 2021

Patříte mezi milovníky sýrů? V České republice nebudete sami – ročně každý z nás sní průměrně 19 kg sýrů různých druhů. Stále častěji se od kdysi tolik oblíbeného „taveňáku“ odkláníme ke kvalitním sýrům, které dokážou povýšit jídlo na novou úroveň. A kam jinam vyrazit na virtuální poznávací cestu za dobrým sýrem než do Itálie.


Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly

7. 9. 2021

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+