Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Proč je červené víno červené?

4. 10. 2022

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, svojí standardní objednávku. Často se tak stává, že lidé projdou celým životem s tím, že si neustálé kupují své Chardonnay, Cabernet Sauvignon… A to je škoda. Pokud zrovna vy ale toužíte poodkrýt tajemství tohoto „nápoje bohů“, jak ho nazývali v antickém Řecku, čtěte dál.

Recepty

Podzimní menu, návrat k tradicím

20. 9. 2022

Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky.

další recepty

Další články

Výborné hotovky pro vás

2. 9. 2022

Poptávka po hotových jídlech výrazně posílila zejména v období lockdownů, ale její růst pokračuje i nadále. Hotovky jsou jednoduše hitem, díky kterému uspoříte čas při vaření a ještě si skvěle pochutnáte. Vyzkoušejte novinky od oblíbené české značky Hamé.


Pozor na potravinovou alergii či intoleranci

29. 8. 2022

Páteční večeře při svíčkách, když v tom vás najednou přepadnou návaly horka, bolest břicha či nutkavá potřeba vzít toaletu útokem. Potravinová alergie či intolerance si nevybírá a objevuje se i v situacích, kdy to nejméně čekáte. A to i přesto, že jste se s ní dosud ještě nesetkali. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl, které typy patří v populaci k těm nejčastějším i jaké potraviny je mohou způsobovat?


Káva je kulturní fenomén

26. 8. 2022

Káva je součástí našich životů přes tisíc let. Za zemi původu, odkud se kávovník rozšířil nejprve na Arabský poloostrov a poté do celého světa, se označuje Etiopie. Odhaduje se, že k objevení kávovníku došlo v 6. století. Jak? Legenda praví, že účinky kávy jako první objevil pasáček Kaldi, respektive jeho kozy. Ty údajně oždibovaly keře s červenými plody, po kterých začaly mít příliš mnoho energie. Kaldi následně tyto bobule sám ochutnal a zjistil, že také na něj mají povzbuzující účinky.


Proč tělo potřebuje vodu?

24. 8. 2022

Voda je v každé naší buňce. Závisí na ní většina metabolických pochodů v těle, od vstřebávání přijatých živin přes rozvod důležitých látek až po detoxikaci, ale také samotný fyzický pohyb. Má zásadní význam pro myšlení, náladu a koncentraci dospělých i dětí. Podstatnou roli hraje také v prevenci deprese nebo úzkosti. Zkrátka kdo chce být fyzicky a psychicky fit, musí každý den dostatečně pít – obyčejnou vodu nebo ještě lépe přírodní minerálky, které dodají tělu navíc i důležité minerální látky.


Česko jako první země EU definuje dvojí kvalitu potravin jako nelegální

19. 8. 2022

Všimli jste si někdy, že ty stejné potraviny a nápoje chutnají v zahraničí lépe než u nás? Příčinou je dvojí kvalita potravin. Čím je to způsobené? A jak tento dvojí metr řeší zákon?


Veselé saláty nejen pro děti

18. 8. 2022

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!


Okurkovo-melounové gazpacho podle Pavla Berkyho

17. 8. 2022

Tento recept na gazpacho a více jak 100 dalších zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho. Prohlédnout i zakoupit si ji můžete na www.pavelberky.com


Jak funguje při pečení lepek?

16. 8. 2022

Na otázky kolem lepku odpovídá Daniel Perner, zakladatel a majitel značky Pernerka.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+