Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Nová receptura rostlinných sýru

18. 10. 2021

Česká značka rostlinných produktů Tudlee vylepšila své sýrové alternativy a její zákazníci si tak nově pochutnají na nutričně vyvážených „sýrech“, které chutnají stejně skvěle, jako ty klasické z živočišného mléka. Nová receptura vznikla ve spolupráci se značkou SINEA a vztahuje se na plátkové a mazací sýry, které jsou díky novému dochucení sýrovější než kdy dřív.

více »

Recepty

Provoňte svou podzimní kuchyni pochoutkami z hrušek

14. 10. 2021

Hrušky patří mezi oblíbenou plodinu, která se o své místo v kuchyni hlásí především během podzimu. Nejčastěji se s ní můžete setkat jako s přísadou do neodolatelně voňavého koláče či například do chutného pečeného čaje. Pokud ale rádi experimentujete, dopřejte si něco extra a využijte hrušky i při přípravě hlavního chodu a překvapte své chuťové buňky neotřelou kombinací chutí.

více »

Další články

Shirataki, zázrak asijské kuchyně

6. 9. 2021

Společnost Bitters se zaměřuje především na výrobu zdravých potravin a energetických doplňků. Mezi jejich nejznámější a nejoblíbenější produkty patří energetické žvýkačky, které jsou nejúčinnějšími na světě. Firma ovšem nezůstala jen u žvýkaček různých příchutí a síly účinku, ale přes energetické bonbony i třeba sušené maso se dostala až k shirataki.


Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

3. 9. 2021

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.


Bylinky od Hany Součkové

1. 9. 2021

Od roku 2018 pěstuje Hanka Součková na rodinných polích v polabských Semicích zeleninu, bylinky a jedlé květy. Hospodaří na ploše 10 hektarů, kde pěstuje více jak 50 druhů rostlin a veškeré práce na poli probíhají hlavně s co největším ohledem k přírodě. Stejně tak, jak hospodařil její pradědeček a generace před ním. Při pěstování využívá hlavně symbiózy mezi rostlinami tak, aby jedna při růstu pomáhala té druhé. Plevel odstraňuje ručně motyčkou, bez použití chemikálií a hnojí pouze mrvou od hospodářských zvířat. Ke krajině přistupuje tak, aby z ní něco měly i další generace, proto některé plochy nechává odpočinout i několik let, v okolí polí buduje remízky a meze a v případě velkého mokra na pole nevjíždí těžkou technikou. Sběr plodin navíc probíhá ručně do dřevěných bedýnek.


TASTE FAKE MEAT! Vegani a jedlíci masa společně hledají nejlepší maso bez masa

27. 8. 2021

Náhražka masa. To zní vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa by byla mile překvapena, jak chutné může takové “fake meat” být. A proto se 30. srpna v domě Černá labuť v ulici Na Poříčí 25 v centru Prahy, uskuteční v největším centru vegetariánské kultury u nás, TASTE FAKE MEAT – soutěž o ty nejlepší alternativy masa.


Avokádová pomazánka ke snídani

24. 8. 2021

Avokádo je hvězdou zdravých potravin a jeho konzumace přináší celou řadu výhod pro náš organismus. Připravte si svěží pomazánku právě z této superpotraviny. Hodit se vám bude na zahradní párty nebo jako rychlá svačinka během dne.


Užijte si kvalitní rybí „grilovačku“

20. 8. 2021

Pro léto to jsou samozřejmé pořádné „grilovačky“. Tentokrát se zaměříme na maso, které je lehké, křehké, dietní, a přitom chutné – na ryby. Podle čeho poznáte v obchodě čerstvou rybu? Která je vhodná na grilování?


Potravinové alergie a intolerance

19. 8. 2021

Trápí vás únava, zažívací obtíže, otoky, ekzémy či afty? Bolí vás hlava, mizerně spíte a býváte až příliš často nemocní? Na vině může být jídlo, které v dobré víře den co den jíte.


Co znamená u vína označení cuvée?

18. 8. 2021

Už jste někdy dumali nad tím, co znamená, když je na lahvi vína napsáno cuvée, čteno “kivé” ? Nejedná se o odrůdu ani vinařskou oblast, ale označení vína, které vzniklo prastarou metodou mísení. Proč a jak vinaři používají tuto techniku pro dosažení krásně harmonické chuti vína.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+