Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Proč je červené víno červené?

4. 10. 2022

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, svojí standardní objednávku. Často se tak stává, že lidé projdou celým životem s tím, že si neustálé kupují své Chardonnay, Cabernet Sauvignon… A to je škoda. Pokud zrovna vy ale toužíte poodkrýt tajemství tohoto „nápoje bohů“, jak ho nazývali v antickém Řecku, čtěte dál.

Recepty

Podzimní menu, návrat k tradicím

20. 9. 2022

Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky.

další recepty

Další články

Zmrzlinové dobroty nejen pro vegany

12. 8. 2022

Horké léto vrcholí a zvlášť v této době každý uvítá něco dobrého k osvěžení. Co takhle letos vyzkoušet netradiční pochoutky v podobě rostlinných zmrzlinových dezertů, které kromě skvělé chuti přináší i příspěvek k ochraně planety? Se značkou Naturli’, která dbá na vysokou kvalitu čistě rostlinných ingrediencí i na ochranu životního prostředí, jsme pro vás připravili pár letních tipů, jak si oblíbené dezerty vychutnat ještě lépe:


Jak se zbavit závislosti na sladkém?

4. 8. 2022

V minulosti mělo jídlo jednoduchou funkci – utišit hlad, doplnit energii nutnou k životu a doplnit esenciální látky. V dnešní době se však přidává i několik jiných důvodů: jídlo může fungovat jako prostředek psychické úlevy, odměna, prostředek pro zvládání stresu nebo k potlačení nepříjemných myšlenek. Tyto důvody pak vedou k tomu, že jídla konzumujeme více, než je potřeba, obzvláště pak ve formě cukrů. Výsledkem je nadváha a různé zdravotní problémy, vysvětluje Ing. Lukáš Vrána, výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.


Jak se propít k lepšímu tělu

2. 8. 2022

Na celém světě vzrostl prudce výskyt obezity, která má v současné době už charakter pandemie. V Česku trpí obezitou 30 % mužů a 40 % žen ve věku 34 až 74 let. Doporučení, jak zhubnout přebytečná kila a vylepšit si postavu, se obvykle týkají redukčních diet, v lepším případě i aktivního pohybu, ale často zapomínají na pitný režim. Žádný redukční režim přitom nemůže fungovat bez toho pitného.


Zdravá proteinová svačinka dodá spoustu energie

29. 7. 2022

Svačinka, která nezabere moc místa, můžete ji hodit do kabelky či do batohu a přitom vám dodá tolik energie! České ghíčko přichází před létem s novými proteinovými tyčinkami Ghítela Bar. Ochutnat můžete hned čtyři varianty – arašídovou, lískooříškovou, kešu s kokosem a mandle s kávou. A pozor: mohou je i děti!


Víte, jaké sýry jsou vhodné na grilování?

28. 7. 2022

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.


Tipy na kvalitní vegetariánské a rybí pomazánky

20. 7. 2022

Máte rádi pomazánky a patříte mezi vyznavače zdravého životního stylu? Máme pro vás dobrou zprávu. Simply Fresh představuje novinku – vegetariánské a rybí pomazánky. Stačí namazat na čerstvé pečivo a odlehčená pochoutka je hotová.


Svěží sušenky z jablek a kokosu vznikly v Zemance

18. 7. 2022

Léto je lásky čas. A z jedné takové, kdy se šťavnaté české jablko zamilovalo do exotického kokosového ořechu, vznikly v Biopekárně Zemanka úplně nové Bezlepkové pohankovo–jablečné bio sušenky s kokosem.


Co bychom měli vědět o houbách?

15. 7. 2022

Houby sbíráme pro potěšení, krásu a ceníme si je pro chuťové a aromatické vlastnosti. Pokládáme je za pochutinu s vysokými organoleptickými účinky na naše smysly. Jejich využití je široké – můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření, anebo je použít hlavní složku bezmasého pokrmu, pokud z nich uděláme řízky nebo třeba smaženici.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+