Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Oslaďte si život s čekankou bez výčitek

2. 6. 2023

Kořen čekanky je v Česku velmi dobře známý jako náhražka kávy, patří například mezi základní složky známé Melty. Využití extraktu z čekanky jako sladidla je ale záležitost poměrně nová. Na český trh s ním přišla společnost KAUMY v roce 2015. Od té doby si „čekankový sirup“ získal mezi zákazníky velkou oblibu. Důvodem je jedinečné složení s minimem cukru a vysokým obsahem vlákniny i skvěle přirozeně sladká chuť, která umožňuje univerzální použití.

Recepty

Úžasné recepty z kvalitních sezónních surovin

26. 5. 2023

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

další recepty

Další články

Před přechodem na veganskou stravu si stanovte reálné cíle

26. 1. 2023

„Příprava je klíčem k úspěchu. Udělejte si konkrétní plán a sestavte si menu na celý týden. Je dokázáno, že pokud si věci napíšeme do kalendáře, je větší pravděpodobnost, že je dodržíme,“ říká Allison. Navíc můžete celé období využít k tomu, že se něco nového dozvíte. Veganství je totiž skvělou příležitostí dozvědět se více o zdraví, výživě a životním prostředí.


Kolagen patří i do výživy domácích zvířat

25. 1. 2023

Přírodní kolagen se hodí pro každodenní užití, ale i jako doplněk stravy pro psy i kočky. Zajišťuje krásnou a lesklou srst, zdravý vývoj a prevenci proti opotřebení kloubů, šlach a celého pohybového ústrojí zvířete. Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin. Působí jako lepidlo buněk, stará se o pružnost tkání, zabezpečuje elasticitu kůže a tvoří podstatnou část chrupavek. Vlastní tvorba kolagenu se zpomaluje s přibývajícím věkem zvířat, není přesná věková hranice, je to vysoce individuální záležitost. Proto je potřeba kolagen do stravy přidávat a podpořit tím tak jeho tvorbu.


Tenista Novak Djokovič se stal investorem a ambasadorem společnosti waterdrop

23. 1. 2023

Společnost waterdrop® se sídlem ve Vídni je od roku 2016 hnací silou nápojového průmyslu díky svým mikrodrinkům a globální hydratační platformě. Společnost Waterdrop® a Novak Djokovič jsou odhodláni změnit základy zastaralého ekosystému pitného režimu a způsobit revoluci v odvětví nezdravých slazených nápojů vplastových lahvích.


Nefiltrované mošty jako vitaminová bomba

20. 1. 2023

Točíte se v kolečku zimních rýmiček a viróz všeho druhu a už prostě nemáte energii? Možná vám chybí vitaminy. Dodejte si je s vitaminovou náloží v podobě za studena lisovaných moštů značky Kauboy. Ta se zrodila nikoliv na Divokém západě, ale na drsném severu – konkrétně v Ústí nad Labem. Honza, Erich a Štěpán tu začali v prostorech bývalého pivovaru lisovat a stáčet poctivé mošty a cidery z českých jablek, za které si vysloužili i ocenění Regionální potravina.


Jak vybíráte ovocné čaje?

18. 1. 2023

Představte si klasickou situaci v supermarketu – najdete uličku s čaji a máte chuť na ovocný šálek. Podle čeho vybíráte? Většina lidí si vybere svého čajového favorita podle ceny, nebo podle vzhledu krabičky. A proč ne. Možná si říkáte, že je jedno, jaký čaj koupíte, protože v nich není žádný rozdíl? Všechny mají stejnou barvu a téměř stejnou chuť? Toto je obvyklý model, kvůli kterému na ovocné čaje spousta lidí zanevřelo. Pravdou ale je, že kvalitní čaje se mají lišit nejen barvou, ale i chutí. Proto přinášíme několik šikovných tipů, jak si vybrat ovocný čaj, který bude kvalitní, chutný a tělu prospěšný.


Zhubnutí je nejčastější novoroční předsevzetí

13. 1. 2023

Co se novoročních předsevzetí týče, zhubnout patří k těm nejčastějším. Výjimkou není ani zdravé stravování nebo více pohybu, které s prvním uvedeným přímo souvisí. Patříte i vy mezi ty, kteří si letos předsevzali shodit pár kilogramů? Přečtěte si naše tipy jak vydržet.


Mýty a fakta o sóje

2. 1. 2023

Produkty ze sóji jsou již dlouho považovány za skvělý zdroj bílkovin. V západním světě sice sója stále není tolik rozšířená, ale ve východní Asii tvoří produkty jako tofu, miso či tempeh již po staletí základ jídelníčku. Ceněny jsou nejen pro svou všestrannost, ale také pro svou výživnost. Mnozí lidé se však pod vlivem nejrůznějších mýtů o jejich účincích na lidské zdraví konzumaci těchto potravin vyhýbají. Jak ale ukazují mnohé výzkumy, jejich obavy jsou zbytečné.


Nejsou sacharidy jako sacharidy. Které jsou pro zdraví nejhorší?

29. 12. 2022

Low carb a keto způsob stravování omezuje konzumaci sacharidů s cílem podpořit hubnutí a zlepšit zdraví. Nestačí však jen omezit sladké. Sacharidy na nás číhají také ve spoustě dalších potravin, kde byste je nečekali. Které jsou ty nejhorší a co musí tělo udělat proto, aby se s nimi popralo? Přinášíme vám malého průvodce sacharidy.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+