Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Nebojte se při hubnutí příloh

25. 1. 2022

Nový rok je symbolem začátků a předsevzetí. Některá vydrží pár dní, některá několik měsíců a některá změní celý život. Redukce váhy, patří mezi jedno z pěti nejčastějších předsevzetí.

více »

Recepty

Vyzkoušejte skvělé veganské recepty

20. 1. 2022

Zkuste si v lednu odpustit maso a vyzkoušet vegetariánskou či veganskou stravu. Budete možná překvapeni, jaké pochoutky se dají uvařit třeba podle následujícíh receptů.

více »

Další články

Brambory vás mají čím překvapit

9. 9. 2021

Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit. A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa.


Od gorgonzoly po pecorino

8. 9. 2021

Patříte mezi milovníky sýrů? V České republice nebudete sami – ročně každý z nás sní průměrně 19 kg sýrů různých druhů. Stále častěji se od kdysi tolik oblíbeného „taveňáku“ odkláníme ke kvalitním sýrům, které dokážou povýšit jídlo na novou úroveň. A kam jinam vyrazit na virtuální poznávací cestu za dobrým sýrem než do Itálie.


Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly

7. 9. 2021

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.


Shirataki, zázrak asijské kuchyně

6. 9. 2021

Společnost Bitters se zaměřuje především na výrobu zdravých potravin a energetických doplňků. Mezi jejich nejznámější a nejoblíbenější produkty patří energetické žvýkačky, které jsou nejúčinnějšími na světě. Firma ovšem nezůstala jen u žvýkaček různých příchutí a síly účinku, ale přes energetické bonbony i třeba sušené maso se dostala až k shirataki.


Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

3. 9. 2021

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.


Bylinky od Hany Součkové

1. 9. 2021

Od roku 2018 pěstuje Hanka Součková na rodinných polích v polabských Semicích zeleninu, bylinky a jedlé květy. Hospodaří na ploše 10 hektarů, kde pěstuje více jak 50 druhů rostlin a veškeré práce na poli probíhají hlavně s co největším ohledem k přírodě. Stejně tak, jak hospodařil její pradědeček a generace před ním. Při pěstování využívá hlavně symbiózy mezi rostlinami tak, aby jedna při růstu pomáhala té druhé. Plevel odstraňuje ručně motyčkou, bez použití chemikálií a hnojí pouze mrvou od hospodářských zvířat. Ke krajině přistupuje tak, aby z ní něco měly i další generace, proto některé plochy nechává odpočinout i několik let, v okolí polí buduje remízky a meze a v případě velkého mokra na pole nevjíždí těžkou technikou. Sběr plodin navíc probíhá ručně do dřevěných bedýnek.


TASTE FAKE MEAT! Vegani a jedlíci masa společně hledají nejlepší maso bez masa

27. 8. 2021

Náhražka masa. To zní vašemu uchu možná nevábně, leč vaše ústa by byla mile překvapena, jak chutné může takové “fake meat” být. A proto se 30. srpna v domě Černá labuť v ulici Na Poříčí 25 v centru Prahy, uskuteční v největším centru vegetariánské kultury u nás, TASTE FAKE MEAT – soutěž o ty nejlepší alternativy masa.


Avokádová pomazánka ke snídani

24. 8. 2021

Avokádo je hvězdou zdravých potravin a jeho konzumace přináší celou řadu výhod pro náš organismus. Připravte si svěží pomazánku právě z této superpotraviny. Hodit se vám bude na zahradní párty nebo jako rychlá svačinka během dne.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+