Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Kousek Španělska v Praze, kde mají skvělé delikatesy

16. 4. 2021

Majitelé pražské prodejny eDelikatesy se po letech strávených ve Španělsku rozhodli nabídnout v České republice ty nejlahodnější delikatesy španělské gastronomie. Ochutnat je můžete i vy. Sortiment prodejny se nabízí i prostřednictvím e-shopu. V obchodě ve Vyšehradské ulici č. 6 lze ale i posedět a dát si třeba tapas, kávu a skleničku dobrého vína či sangrii.

více »

Recepty

Jarní polévky z čerstvé zeleniny

13. 4. 2021

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

více »

Další články

Ekologickým chovům prasat hrozí likvidace

11. 12. 2020

Koronavirová epidemie nepříznivým způsobem v letošním roce ovlivnila nejen tuzemskou ekonomiku, ale také legislativní proces. V rámci jarního nouzového stavu totiž došlo bez konzultace s dotčenou odbornou veřejností k novele vyhlášky 342/2012 Sb., která mimo jiné řeší rizika spojená s výskytem afrického moru prasat a nařizuje tuzemským chovatelům parametry, jež mohou být zejména pro ekologické chovy likvidační.


Alkohol jako součást gastronomie

10. 12. 2020

Alkohol (etylalkohol, etanol) je chemicky jednoduchá látka, připravovaná alkoholovým kvašením cukrů. Jedná se o bezbarvou kapalinu, která má po naředění příjemnou vůni. Užívá se jako rekreační droga, legální a společensky akceptovaná. Více doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze.


Šidíte se v jídle? Pak si zaděláváte na obezitu

7. 12. 2020

Ráno rychle vypitá káva, svačina žádná, oběd v restauraci a večerní dojídání u televize. Takto mnohdy vypadá běžný pracovní den z hlediska stravy současné populace. Hektický styl ve vyspělých zemích, jehož nejcennějším artiklem je čas, mnohdy zabraňuje lidem jíst pravidelně a také si připravit kvalitní pokrmy. Co s tím dělat a jak na nepravidelné stravování vyzrát, pokud pracujete na směny?


Naučíte se, jak důležité je zpracování výběrové kávy

4. 12. 2020

Unikátní velkozrnná káva maragogype ve dvou různých zpracováních a chutích, to je tip na vánoční dárek od české pražírny doubleshot. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo ocení výběrovou kávu, tak tento dárek je sázka na jistotu. Tak zajímavou kávu nejspíš ještě neochutnal. Navíc je zabalená tak krásně, že ji obdarovanému rozhodně nemusíte balit.


Vyberte si mouku podle svých potřeb

1. 12. 2020

Nejčastěji se vyrábí z pšenice a nikdy se nebělí. Seznamte se s moukou, zdrojem snadno dostupné energie ve formě škrobu, který je velmi dobře a rychle stravitelný. Tušíte vůbec, že máme desítky druhů? Nejen pšeničnou, žitnou a ovesnou, ale třeba i pohankovou, kukuřičnou, mandlovou, rýžovou, cizrnovou, fazolovou, amarantovou… Věděli jste, že bezlepkové varianty neobsahují bílkoviny? Nebo že tmavá mouka není celozrnná? A na co byste si měli dát pozor u tolik vychvalovaných celozrnných mouk? Na zajímavé a praktické informace se Akademie kvality zeptala Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů ČR.


Přesvědčte děti, aby jedly zdravé ryby plné vitaminů

25. 11. 2020

Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?


Jak může být mouka součástí zdravé stravy?

24. 11. 2020

Vajíčka, cukr, mouka… Tři hlavní ingredience při pečení, ale také tři suroviny, které si v novodobé historii prošly nelehkým obdobím. Naštěstí postupně přicházíme na to, že se všechno nejí tak horké, jak se to „upeče“. A stejně jako většině z nás neublíží sladké pusinky k nedělní kávě, při správném výběru mouky se můžeme těšit nejen z chuti ale i ze zdravotních benefitů.


Síla přírodní fermentace

23. 11. 2020

Že se dá zkvasit téměř každá potravina zjistíte v knize Síla přírodní fermentace. Je k tomu ale samozřejmě potřeba trpělivé vyčkávání na optimální výsledek. Nové, vázané vydání oblíbené knihy z nakladatelství Grada vás zavede do rozmanitého světa kvašených potravin a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla. Jde o první kuchařku, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+