Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Proč jsou zdravé výrobky z kořene čekanky?

29. 11. 2023

Čekanka obecná je v Česku známá jako prospěšná bylina, kdy její nejznámější použití je zpracování sušeného kořene do zdravé náhražky kávy – Melty. Historie tohoto nápoje v Česku sahá až do roku 1896, kdy byla ve východočeských Pardubicích otevřena továrna, která o pár let později dostala název Kávoviny.

Recepty

Nachystejte si vynikající perníkové dobroty, linecké i pracny

1. 12. 2023

Pojďte si s námi připravit slavnostní dort, který hravě zvládne úplně každý, voňavé perníčky, které vás zanesou do pravého světa Vánoc, osvěžující perníčkový nápoj, ale také dva druhy typického cukroví.

další recepty

Další články

Oslaďte si život s čekankou bez výčitek

2. 6. 2023

Kořen čekanky je v Česku velmi dobře známý jako náhražka kávy, patří například mezi základní složky známé Melty. Využití extraktu z čekanky jako sladidla je ale záležitost poměrně nová. Na český trh s ním přišla společnost KAUMY v roce 2015. Od té doby si „čekankový sirup“ získal mezi zákazníky velkou oblibu. Důvodem je jedinečné složení s minimem cukru a vysokým obsahem vlákniny i skvěle přirozeně sladká chuť, která umožňuje univerzální použití.


Pikantní novinka minerálky

22. 5. 2023

Značka Mattoni navazuje na velký úspěch produktů Mattoni v plechovkách a uvádí na trh jedinečnou příchuť Mattoni THAI. Novinka přináší revoluční kombinaci osvěžující chuti thajské limetky a jemně pikantního chilli v oblíbeném a trendy formátu.


Při léčbě onkologických onemocnění je důležitá vhodná výživa

19. 5. 2023

Podle zprávy OECD je odhadovaná incidence rakoviny v České republice vyšší než průměr v EU, především v případě rakoviny prostaty, tlustého střeva, konečníku, ledvin a dělohy. Zdravým životním stylem a správným vyváženým stravováním dokážeme rakovině v mnoha případech nejen předejít, ale i výrazně pomoct při léčbě, pokud už byla diagnostikovaná. Nejčastějším a mnohdy i prvním příznakem rakoviny je rapidní neplánované hubnutí. Může jít o podvýživu, která značně zhoršuje průběh a léčbu onemocnění onkologických pacientů a také vyhlídky na uzdravení a kvalitu života.


Jablkový koláč a jarní langoš pro maminku

12. 5. 2023

V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se tehdy zasloužila dcera prezidenta Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. Každé mamince i dnes udělá radost kytička nebo něco dobrého na zub.


Kofein jako palivo, požitek, ale i závislost

11. 5. 2023

Na světě užívá kofein každý den bezmála 90 % lidí, ať už prostřednictvím kávy, čaje, nebo energetických či colových nápojů. Většina z nás si bez něj nedokáže představit den. Přestože může zlepšit náladu, pozornost nebo výkonnost, má i on, stejně jako každá návyková látka, své stinné stránky.


V prevenci civilizačních nemocí mohou pomoci i chytré potraviny

9. 5. 2023

Nesprávné stravovací návyky a s nimi související nedostatek některých mikroživin jsou známým rizikovým faktorem civilizačních onemocnění. Naše tzv. západní dieta se za posledních dvě stě let radikálně změnila. Vzrůstá konzumace vysoce zpracovaných potravin s velkým obsahem přidaných cukrů, tuků, soli či „éček“ a zároveň nízkým obsahem vlákniny a vitaminů. Odpovědí na tyto problémy je selekce vhodných plodin, jejich šlechtění a moderní technologie pěstování – smart food neboli chytré potraviny.


Proč při redukci váhy neomezovat bílkoviny?

1. 5. 2023

V potravě je nutné přijímat bílkoviny pravidelně, a to i při hubnutí. „Pokud jich totiž nebudeme mít dostatečné množství, může dojít k odbourávání zejména svaloviny,“ vysvětluje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.


Nový bezlaktózový nápoj Activia

21. 4. 2023

Activia uvádí na trh nový bezlaktózový nápoj s příchutí jahoda a kiwi. Obsahuje probiotický kmen bakterií mléčného kvašení Bifidobacterium animalis, označený jako Bifidus, patentovaný společností Danone, a je vhodný pro konzumenty s intolerancí laktózy.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+