Alternetivní oleje, které si při vaření zamilujete | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Alternetivní oleje, které si při vaření zamilujete

27. 10. 2020

Ostropestřecový, makový, sezamový, dýňový nebo třeba rýžový. Alternativní varianty olejů jsou pro mnohé stále velký otazníkem, protože si s nimi ve většině případů neví rady. Přitom ošperkují i sebejednodušší saláty nebo dokonce moučníky. Přinášíme vám tipy na nevšední bio oleje, díky kterým z vás budou královny kuchyně.

Vybírejte podle kvality

Panenské rostlinné oleje obsahují vysoké množství bioaktivních látek, vitaminů a minerálů v přirozené podobě, které pak předávají našemu tělu. A proto bychom se při jejich výběru měli zaměřit zejména na jejich kvalitu. Hodnotné bio oleje zakoupíte na lokálních ekofarmách anebo v obchodech, kde je poznáte podle loga biolistu a biozebry, které vám zaručí, že se skutečně jedná o produkt pocházející z produkce ekologického zemědělství.

K vaření nebo do salátu?

Panenské oleje se v hojném množství používají zejména ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle bodu zakouření jednoduše poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení nebo spíše do zálivky. Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177–190°C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme za studena.

Výrazná chuť i ve studené kuchyni

Rádi byste vašemu salátu dodali ten správný šmrnc? Sáhněte po dýňovém oleji. Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin. Mezi gurmánskou specialitu s výraznou příchutí pak řadíme ořechový olej, který se používá především k okořenění chuti salátů nebo těstovin.

Milovníci například indonéské nebo malajsijské kuchyně pak jistě ocení sezamový olej, který dodává zvláště pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Nejen, že díky svému aroma vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak, ale díky vysokému kouřovému bodu je vhodný také k tepelnému zpracování.

Jemnější chuť pak nabízí avokádový olej, který se doporučuje pouze do studené kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínů a tělu prospěšných látek, o které bychom ve vysokých teplotách při vaření nebo smažení přišli.

Rýžový olej – ideální pomocník při smažení

Oblíbený tuk na Asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 215 °C, směle používat při smažení. Díky svému bohatému obsahu vitamínů a antioxidantů navíc zpomaluje stárnutí organismu a má kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Také chrání před UV zářením a dobře poslouží jako ochrana kůže při opalování.

Nevšední sladká chuť – zkuste makový olej!

Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejen, že skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů.

Je lahodný a jemný zároveň, proto perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt. Navíc patří i přes svou vysokou energetickou hodnotu k vyhledávaným olejům při hubnutí. Díky svému složení navíc podpoří imunitní systém.

Náš tip: Zkuste BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný, který vyhrál v soutěži Česká biopotravina roku 2019 v kategorii Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. Jedná se o 100 % panenský bio makový olej lisovaný za studena ze semen modrého lokálního máku.

Svěží citrónový dort s makovým olejem

Ingredience na dort:

  • 180 g bio polohrubé mouky
  • 3 bio vajíčka
  • 140 g bio cukru
  • 120 ml bio makového oleje
  • 1 balíček sušeného bio droždí
  • 2 žluté bio citróny
  • 1 lžička bio máku

Ingredience poleva:

  • 100 g bio moučkového cukru
  • 1 bio citrón

Postup:

Troubu si předehřejte na 180°C. Vyšlehejte bílky s cukrem tak, aby se jejich množství zdvojnásobilo. Následně si nastrouhejte kůru z citrónů a vymačkejte jejich šťávu. Do připravené velké mísy přidejte droždí, mouku, citronovou kůru a mák. V druhé míse smíchejte žloutky, šťávu a makový olej. Jakmile se směsi propojí, smíchejte dohromady. Posléze vmíchejte bílky s cukrem a vše zpracujte. Vzniklé těsto nalijeme do připravené pečící formy a necháme 30–50 minut v troubě. Upečený koláč můžete ozdobit jemnou cukrovou polevou. Jednoduše zahřejete moučkový cukr s citronovou šťávou a až směs zhoustne, polijete koláč.

  • BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

publikováno: 27. 10. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+