Bramborové pochoutky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Bramborové pochoutky

21. 11. 2022

K podzimu patří i sklizeň brambor. Že vám už ale dochází inspirace, co z nich připravit, a nechcete skončit u tradičních nebo ohraných receptů? Vsaďte na pokrmy, které dobře znáte, ale ozvláštněte je tak, aby chutnaly jako nikdy předtím! Vyzkoušejte originální recepty kuchařů z pražské restaurace La Farma.

Houbová bramboračka

Budete potřebovat:

4 brambory

1 malou cibuli

2 mrkve

1 malý celer

2 hrsti sušených hub

2 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

4 bobkové listy

špetku drceného kmínu

1/2 hrsti čerstvé či sušené majoránky

sůl, pepř

vývar

vodu

Postup:

Ohřejeme si zhruba litr vody, kterým přelijeme sušené houby. Necháme je několik minut louhovat a mezitím si ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Zásmažku zalijeme trochou vývaru a dobře rozmícháme. Následně za stálého míchání přilijeme i houby společně s vodou, ve které se namáčely. Přidáme bobkové listy, kmín, na kostky pokrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Osolíme a opepříme. Polévku za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud všechna zelenina nezměkne. Na talíři ji pak zasypeme majoránkou. Podáváme s plátkem čerstvého chleba.

Kachní prso s červeným zelím a marinovanými švestkami, bramborové placky

Budete potřebovat:

4 ks kachních prsou

pepř

tymián

50 g másla na glazování

1 lžíci sádla

1 cibuli

1 jablko

150 ml červeného vína

menší hlávku červeného zelí

cukr, sůl

500 g brambor

300 g polohrubé mouky

1 vejce

sůl

sádlo na smažení

hrst sušených švestek

1 balíček slaniny

200 ml portského vína

Postup:

Než se pustíme do masa a placek, připravíme si zelí. Na sádle si zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a červené zelí. Podlijeme vínem a necháme dusit. Dle chuti dosladíme a dosolíme, případně ještě podléváme vodou.

Kachní prsa si očistíme a na kůži vyřežeme nožem jemnou mřížku. Připravené maso pak položíme na studenou pánev kůží dolů a pomalu ji vypékáme dozlatova, poté přidáme máslo a glazírujeme horkým máslem, dokud nemá maso teplotu uvnitř cca 57 °C.

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je oloupeme, rozmačkáme a promícháme s moukou, solí a vejcem. Bramborové těsto vyválíme a vykrojíme kolečka, která poté smažíme na sádle do zlatova.

Alespoň 2 hodiny naložené sušené švestky v portském vínu si zabalíme do slaniny a restujeme do zlatova. Podáváme ke kachním prsům, zelí a plackám.

Bramborové šišky s máslem a vanilkovou omáčkou

Budete potřebovat:

500 g brambor

sůl

300 g hrubé mouky

1 vejce

150 ml mléka

1 kelímek šlehačky

4 žloutky

50 g cukru

1 vanilkový lusk

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl. Vypracované těsto rozválíme na šišky. Šišky hodíme do vroucí vody na cca 7–10 minut. Nakonec je orestujeme na másle. Mléko a smetanu společně zahřejeme a přidáme cukr. Vyškrábeme lusk a vložíme i s celým luskem do hrnce. Přidáme žloutky a mícháme do zhoustnutí. Hotovou omáčku scedíme přes sítko. Orestované šišky posypeme mákem, cukrem a zalijeme omáčkou.

Brambory jsou úžasným zdrojem energie i nutričně vyvážených látek

Brambory jsou bohaté zejména na minerály, vitaminy, bílkoviny a jsou téměř bez tuku, proto se skvěle hodí i během diety. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitaminů (zdroj vitaminu C, vysoký obsah vitaminu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny a antioxidantů.

Varný typ A, AB (BA) – odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

Varný typ B, BC – patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

Varný typ C (CB) – odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.


publikováno: 21. 11. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oběd, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+