Bylinky nejen do polévky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Bylinky nejen do polévky

2. 6. 2021

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

Svěží chuť máty

Ačkoliv je máta známá především jako bylina, ze které připravujete oblíbený čaj, můžete s ní kouzlit také při přípravě salátů nebo grilování masa. Skvěle ochutí dýni, lilek, mrkev nebo rajčata a brambory. Výtečnou chuť dodá také mladému, kuřecímu a vepřovému masu. Můžete vyzkoušet i chutnou mátovou marinádu, salsu nebo omáčku. Čerstvá máta se také hodí na zdobení moučníků, pohárů nebo zmrzlin.

Dejte ale pozor na sušenou variantu, která má ostrou vůni a postrádá nasládlou chuť. Doporučujeme proto lžičku sušené byliny rychle osmažit v malém množství olivového oleje těsně před podáváním pokrmu. Takto připravená sušená máta se hodí ke kuřecímu masu a do ovocných salátů. Dodá jim živou vůni.

Pažitka dochutí i pomazánky

Jemná cibulová chuť a vůně po česneku – pažitka je jednou z neznámějších evropských bylin, která se v kuchyni používá už po staletí. Je známá jako polévkové koření, ale skvěle dochutí také saláty, vajíčkové pomazánky nebo bylinková másla. Ve studené kuchyni i jednoduše nahradí cibuli. Také zvýrazní slanou chuť, takže není potřeba tolik solit.

Tepelná úprava pažitce příliš nesvědčí, zničila by se totiž její přirozená chuť. Doporučujeme ji proto přidávat až na konec nebo těsně před servírováním. Vařením nebo pečením by také kromě své typické chuti ztratila i vzácné látky, jako jsou karoteny, vitamín C, B2 nebo vyhledávané minerály – draslík, vápník, železo, fosfor a další. V sušené variantě se hodí jen na ozdobu, neobsahuje už žádné aroma, proto ji namísto sušení doporučujeme spíše zamrazit.

Nejen kořen, ale i nať

Zelenina a koření v jednom – petržel je zkrátka všestranným pomocníkem. Listová nať obsahuje vitamin C, provitamin A i minerály, jako jsou železo, draslík nebo hořčík a je vydatným zdrojem kyseliny listové. Stejně jako v případě pažitky doporučujeme nať přidávat až na závěr, teplem by se její hodnotné látky vytratily.

Pro svou jemnou vůni a příjemnou chuť se petrželová nať stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením. Hodí se do polévek, omáček, salátů, těstovin, k posypání brambor spolu s pažitkou, ale i ve směsi dalších bylinek do pokrmů z mletého masa a do různých marinád.

Královna nejen středomořské kuchyně

Bazalka – aromatická bylina s výraznou chutí se doporučuje přidávat až těsně před servírováním. Je totiž nesmírně citlivá na teplo a zbytečně by ztratila svou chuť i svěží zelenou barvu. Je také nezbytnou ingrediencí všech chuťovek, jako jsou tenoučce nakrájená rajčata proložená plátky mozzarelly zalitá olivovým olejem a balzamikovým octem. Podává se jako předkrm nebo příloha ke grilovanému masu. Bazalku lze bezesporu použít i na pesto, kterým můžete ochutit těstoviny nebo bramborové noky.

Kde seženete jarní bylinky v nejlepší kvalitě?

Pro bylinky v bio kvalitě můžete vyrazit přímo k farmářům. Zemědělci hospodařící v režimu ekologického zemědělství při pěstování nepoužívají žádná průmyslová hnojiva ani jiné tělu nebezpečné látky. Vše je založeno na zcela přírodní bázi a bylinky tak obsahují vitamíny a minerály v původní nezměněné podobě. Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách najdete na stránce www.myjsmebio.cz. Ekologičtí farmáři zvláště v letních měsících nabízejí také bohatý výběr bio ovoce a bio zeleniny, takže si kromě bylin odvezete i jiné čerstvé produkty. Seznam map s lokální produkcí najdete na www.kamprobio.cz a www.lovime.bio.

Naštěstí už není výjimkou, že se bylinky v bio kvalitě dají koupit i v běžném supermarketu. Produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství poznáte podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Jen tehdy budete mít jistotu, že se skutečně jedná o bio.

NÁŠ TIP:

Svobodný statek na soutoku

Hodnotné bylinky a jiné biopotraviny seženete třeba nedaleko Terezína. Kromě návštěvy farmy můžete ale využít i dovoz prostřednictvím bedýnkových systémů. Více informací o aktuální nabídce bioproduktů zjistíte na stránkách www.svobodny-statek.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů.


publikováno: 2. 6. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, byliny, zelenina, zemědělství

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+