Celiaci si mohou v Globusu dobře vybrat | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Celiaci si mohou v Globusu dobře vybrat

18. 5. 2015

Přestože se jedná o v dnešní době často diskutovanou a záludnou nemoc, která může propuknout v jakémkoliv věku, mnoho lidí ani neví, že ji má. Celiakie je onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek. Lepek je obsažený především v pšeničné mouce, ale také v žitu a ječmeni. Celiaci se tedy musejí vyhýbat všem výrobkům z mouky, ať už se jedná o pečivo, těstoviny, müsli a kukuřičné lupínky nebo různé druhy sušenek. Podle statistik touto nemocí trpí každý stý Čech. Nicméně jen u 15 procent z nich je diagnóza správně určena. Mezinárodním dnem celiakie 18. 5. a akcemi s ním spojenými se snaží pacientské organizace i obchody upozornit celou společnost na tento závažný problém.

Nekomplikovat si kvůli nemoci zbytečně život

Na celiakii není lék. Jelikož jde o nesnášenlivost trávícího systému na lepek, jedinou pomocí pro nemocné je vyvarovat se při svém stravování obilovin, které lepek obsahuj, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa. „Pro celiaky je důležité získat dostatek informací, aby porozuměli svému onemocnění, aby věděli, čemu se musí ve své stravě vyhýbat a neohrožovali své zdraví. Ale na druhou stranu také, aby si zbytečně neomezovali jídelníček a nekomplikovali si život víc, než je nezbytně nutné,“ říká Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu. Tato organizace pořádá ročně řadu akcí, přednášek a setkání, kde podává pomocnou ruku všem, kteří celiakií trpí, anebo mají byť jen podezření na tuto nemoc. V současnosti připravuje řadu takových setkání například společně s hypermarketem Globus, v jehož prostorách se v konkrétních termínech mohou lidé dozvědět o onemocnění víc.

Potraviny s logem přeškrtnutého klasu v kolečku

Zatímco před několika lety bylo možné potraviny bez lepku zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách, dnes jde o běžnou součást sortimentu i ve velkých obchodech. Bezlepkové produkty jsou označeny logem přeškrtnutého klasu v kolečku. Jenže lepek může být i tam, kde byste ho nehledali. Vyskytuje se například v uzeninách, v dresincích, kečupu a hořčici, v některých jogurtech, v čokoládě, kakau a sušeném ovoci, ale také v některých nápojích, jako je například sladová káva nebo pivo.

Nabídka Globusu

Hypermarkety Globus se dlouhodobě od roku 2004 snaží odbourávat překážky v běžném životě způsobené tímto onemocněním. Kromě široké nabídky přirozeně bezlepkových potravin jako jsou luštěniny, ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a mnoho dalších, zde najdete speciální bezlepkové potraviny pro celiaky od mouky, těstovin, strouhanky, pečiva, přes sladkosti, až po světlé či tmavé pivo. Jedná se o nejširší nabídku bezlepkových potravin mezi hypermarkety.

Specialitou Globusu jsou bezlepkové uzeniny

Řezníci při jejich výrobě vychází z tradice českého uzenářství a pracují bez zbytečné chemie a náhražek různých druhů. Díky tomu je většina z uzenin nabízených v hypermarketech Globus bezlepkových. Nabídka je opravdu široká a vy se ve výběru rozhodně nemusíte omezovat. K dostání jsou měkké i tvrdé salámy, šunky, párky, klobásy, špekáčky, tlačenky, i paštiky. Uzeniny vhodné pro celiaky jsou označené přeškrtnutým klasem. Nejste-li si jisti, můžete se vždy na konkrétní produkt zeptat vyškoleného personálu u uzenářského pultu. Vyzkoušejte například:

Špekáčky – s přicházejícím teplejším počasím vytahujeme grilovací náčiní a pořádáme první „opékačky“. A k těm neodmyslitelně patří i fenomén českých ohnišť – špekáček. Ve všech hypermarketech Globus si vyrábí vlastní špekáčky dle tradiční receptury. Jsou v přírodních střívcích, bezlepkové a plné poctivé masité chuti.

Játrovka s telecím masem – pro milovníky paštiky je připravená bezlepková játrová paštika s telecím masem. Je vyráběná dle tradiční receptury a k dostání je od 11,90 Kč za 100 g.

  • Trpíte-li tímto onemocnění, s přípravou bezlepkového jídla doma si jistě poradíte sami. Chcete-li se však stravovat mimo domov, v restauracích Globus najdete v každodenní nabídce celou řadu bezlepkových pokrmů.

Bezlepkové semináře a poradenství

Pokud vás zajímá téma bezlepkové diety a rádi byste se o této problematice dozvěděli více, praktické rady i odborné odpovědi na dotazy k tomuto tématu se můžete dozvědět na pravidelně pořádaných bezlepkových odpoledních, které pořádají jednotlivé hypermarkety Globus již od roku 2008. Termíny bezlepkových poraden se dozvíte na www.globus.cz či infolince 800 241 242.


publikováno: 18. 5. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alergie, bezpečný, celiakie, muž, nákupy, prevence

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+