Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

9. 7. 2021

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

Čerstvé ovoce a zelenina jsou nezbytnou složkou vyváženého jídelníčku. Ne vždy je ale na ně čas a chuť, což se může projevit zhoršeným vyprazdňování a trávicími obtížemi. Chybějící vlákninu můžete ale velmi snadno doplnit používáním celozrnných mouk, které obsahují několikanásobně více vlákniny než mouky klasické „bílé“. Nejvíce vlákniny najdete v mouce celozrnné žitné následované moukou špaldovou.

Kde se bere vláknina v mouce

Pro výrobu celozrnné mouky se používá při mletí celé zrno včetně jeho klíčku a obalu (otrub), proto je ve výsledném produktu podstatně více vlákniny, než je tomu u pšeničné mouky bílé, která se mele pouze ze zrna. „Vláknina včetně dalších cenných látek se soustřeďuje ve vnějším obalu zrna. V případě celozrnných mouk se mele právě i s tímto obalem. Proto bychom měli místo bílého pečiva zařadit do našeho jídelníčku raději to celozrnné,“ říká majitel značky Pernerka Daniel Perner.

Výživově bohatá, přitom opravdu hladká

Díky vývoji technologie mletí zrn ve mlýně vás navíc nemusí trápit mýtus, že se s celozrnnou moukou špatně pracuje. Výhoda celozrnné mouky umleté do hladka tkví v tom, že se dobře zpracovává, správně kyne, má dobrý objem, a přitom je v ní stále hojně zastoupená pro naše trávení tak potřebná vláknina. „Díky unikátní technologii mletí celozrnných mouk má Pernerka hodnotnější nutriční vlastnosti, lepší vaznost vody a také lepší pečicí vlastnosti,“ uvádí Daniel Perner.

Při výrobě celozrnné mouky se drtí celé zrno včetně obalových a podobalových vrstev a získané částice se prosévají. Pokud nemají požadovanou velikost, vrací se zpět do mlýna, dokud nejsou dostatečně jemné. Díky této technice nedojde k rozdělení mouky na jednotlivé frakce, výsledný produkt tak tvoří jeden kompaktní celek při zachování všech cenných látek.

Důležité je také zmínit, že částice zrn jsou vystavené nižším teplotám nežli u standardní technologie, a proto má celozrnná hladká mouka Pernerka nižší glykemický index.

Není vláknina jako vláknina

Obsah vlákniny je nejvyšší u celozrnné žitné mouky Pernerka, kde tvoří 16 gramů na 100 gramů výrobku. Druhé příčky obsazuje celozrnná špaldová Pernerka s 15 gramy a třetí celozrnná pšeničná s 12 gramy na 100 gramů. Abyste ale tělu dodávali maximum důležité vlákniny, uděláte nejlépe kombinováním zmíněných celozrnných mouk. Nejde totiž jen o množství vlákniny, ale také o její typ. „Vláknina z pšeničných otrub přispívá k urychlení střevního tranzitu a žitná vláknina zase přispívá k normální činnosti střev,“ uvádí jako zajímavost Daniel Perner.

Proč naše tělo vlákninu potřebuje

Pravidelný příjem vlákniny přispívá k udržení rovnováhy střevní mikroflóry a správné funkci střev, především snadnějšího vyprazdňování. Do určité míry také zabraňuje vstřebávání toxinů a škodlivých látek do těla. Naopak její dlouhodobý nedostatek s sebou nese řadu negativních důsledků. Mezi ně patří i častější zácpy a sklony k nadváze.

Denně by dospělý jedinec měl přijmout okolo 30 gramů vlákniny. Obyvatelé vyspělých států mají obecně sklony přijímat jí podstatně méně, než tělo potřebuje. Většinou se jedná sotva o polovinu doporučené denní dávky. Je to dáno jednotvárným složením jídelníčku a nedostatečným příjmem celozrnných obilovin, luštěnin a zeleniny.

Celozrnná mouka vám zachutná

Se zařazením vlákniny můžete začít zlehka. Při dalším pečení oblíbeného koláče „nařeďte“ bílou pšeničnou mouku tou celozrnnou v poměru jedna ku jedné. Časem můžete poměr celozrnné mouky na úkor bílé stále zvyšovat. Uvidíte, že celozrnné pečivo se stane stálou součástí vašeho jídelníčku. Déle vás zasytí, tělu dodá důležité živiny, a navíc vás příjemně překvapí plnější chutí.

TIP – Žitná celozrnná hladká Pernerka

Žitná celozrnná hladká mouka se pyšní vysokým obsahem vlákniny a využijete ji na přípravu domácích chlebů a kvásku, na pečení slaných i sladkých pokrmů a sladkého pečiva. Oblíbené jsou žitné rohlíčky, žitné palačinky, medovník a další recepty. Žitnou mouku lze použít samotnou nebo v kombinaci se špaldovou či pšeničnou moukou.

www.pernerka.cz


publikováno: 9. 7. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, pečení, pečivo, vláknina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+