České Bene Meat Technologies vyvíjí technologii výroby kultivovaného masa | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


České Bene Meat Technologies vyvíjí technologii výroby kultivovaného masa

3. 2. 2021

Výzkum české společnosti Bene Meat Technologies má za cíl vyvinout technologii produkce kultivovaného masa v průmyslovém měřítku za spotřebitelsky přijatelnou cenu. Kultivované maso má mít stejné vlastnosti jako maso z živých zvířat a je odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výzvy související s konvenčními velkochovy zvířat.

Kultivované maso je plnohodnotnou alternativou

Společnosti Bene Meat Technologies se již podařilo vyvinout první vzorky svalových buněk vyprodukovaných v laboratorním prostředí v ČR, čímž dosáhla prvního milníku na cestě ke kultivovanému masu (KM).

KM je zcela funkční odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výhrady stále většího množství lidí ve vyspělých zemích vůči produkci masa v konvenčních chovech. Lidé odmítající maso se obracejí k jeho rostlinným náhražkám, které zažívají boom.

Kultivované maso však NENÍ NÁHRAŽKOU masa, ale jeho plnohodnotnou alternativou. „Vyvíjíme technologii k výrobě plnohodnotné alternativy masa. Alternativy zdravější, kontrolované a kontrolovatelné. Proč nahradit maso, když můžeme nahradit zvířata, která jsou dnes kvůli masu chovány v nevyhovujících podmínkách a umírají ve stresu?“ ptá se Roman Kříž, předseda představenstva Bene Meat Technologies. KM vyrobené množením živočišných buněk v laboratorních podmínkách bude energeticky, chuťově, a strukturou vláken identické s masem z živých zvířat. Nebude obsahovat medicínská residua (antibiotika, antiparazitika, aditiva) podávaná v konvenčních chovech a nebudou kvůli němu umírat zvířata.

„Jde o to, kdo jako první představí takovou technologii, která dokáže vyrobit KM za cenu srovnatelnou s náklady v konvenčních chovech. V tu chvíli bude pro producenty masových výrobků i spotřebitele eticky i ekonomicky přijatelnější odebírat a konzumovat kultivované maso. Podle mě se tak stane v řádu několika let,“ odhaduje Roman Kříž. Bene Meat Technologies je jediný český startup zaměřený na vývoj kultivovaného masa, který spolupracuje s renomovanými vědeckými institucemi v ČR i EU. Významnou roli tohoto biotechnologického oboru potvrzují i masivní celosvětové investice mířící do startupů zabývajících se vývojem těchto technologií.

Kultivované maso = termín označující maso (zahrnující svalové buňky, tukové buňky, pojivové tkáně, krev a další složky) produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete. (Zdroj: New Harvest – výzkumný ústav, který má za cíl urychlit pokrok v buněčném zemědělství.)


publikováno: 3. 2. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+