České pivo bude slavit. Při umírněné konzumaci má prý pozitivní vliv na zdraví | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

České pivo bude slavit. Při umírněné konzumaci má prý pozitivní vliv na zdraví

22. 7. 2013

Jen malá část Čechů tuší, že patronem českého piva je Svatý Václav. Český svaz pivovarů a sladoven se proto snaží podpořit celonárodní tradici oslav Dne českého piva a na 27. září zavést celonárodní svátek toho nejlepšího z české pivní tradice i současnosti oboru pivovarnictví. Mezi hlavní aktivity Dne českého piva bude patřit oslava svátku českého piva v podnicích, kde se pivo čepuje. Vybraná restaurační zařízení nabídnou hostům speciální pivní menu, ochutnávku netradičních piv či pivní degustační menu. Akce bude zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblíží historii českého piva, zdravotní aspekty umírněné konzumace a především propojí pití piva s gastronomií. Jedinečné vlastnosti českého piva, které obsahuje výrazně větší obsah vitaminů skupiny B, než piva zahraniční, ostatně potvrdila i nedávná analýza Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Pozitivní účinky

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) zveřejnil nové poznatky o složení českého piva. Analýzou 38 vzorků piv plzeňského typu potvrdil jedinečné vlastnosti českého piva, které ukazují, že české pivo má více zdraví prospěšných látek než zahraniční. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že umírněná konzumace českého piva může mít pozitivní vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter. České pivo obsahuje výrazně větší obsah vitaminů skupiny B, než piva zahraniční, a díky svému vyváženému obsahu iontů je právem považováno za iontový nápoj.

Porovnání piv

„Na našem ústavu pokračuje dlouholetý výzkum markerů českého piva, tedy těch typických znaků, kterými se může s jistotou český ležák odlišit od evropských piv stejného typu,“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS. „Zásadní charakteristika byla dokončena již v roce 2004 a byla jedním ze stěžejních podkladů pro přijetí přihlášky Chráněného zeměpisného označení České pivo. Nyní se naše pozornost zaměřila na látky zdravotně prospěšné, výzkum se soustřeďuje na možné zdravotní benefity související s umírněnou konzumací českého piva. Porovnávali jsme 22 tuzemských a 16 zahraničních piv, ve kterých jsme analyzovali vitaminy skupiny B, polyfenolové látky, fytoestrogeny, sacharidy a vlákninu.

Vyšší obsah fytoestrogenů

Ve všech sledovaných parametrech bylo možno české pivo odlišit, množství sledovaných benefitních látek bylo obecně vyšší. Například vitaminu B6 obsahuje až o 45 % více, vitaminu B1 o 30 % více a fytoestrogenů o 55 % více,“ doplňuje Karel Kosař. „Tyto výsledky v podstatě korelují s našimi předpoklady, protože české pivo má v průměru o 8 jednotek vyšší hořkost než zahraniční piva v důsledku vyšších dávek žateckého chmele ve varně,“ dodává Ing. Věra Hönigová, manažerka pro výzkum VÚPS, „což je předpoklad pro vyšší obsah fytoestrogenů. Také vyšší dávka sladu, méně jeho cukerných náhražek a typické nižší prokvašení českého piva má ve svém důsledku pozitivní vliv na obsah a především skladbu sacharidů, polyfenolů i vlákniny.“

Kolik piva je vhodné pít?

Doporučené denní dávky českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou 3 třetinky pro muže
a o jednu méně pro ženy
. Již tato dávka českého piva umožňuje pokrýt například 100% doporučenou denní dávku vitaminu B1. Navíc pivo obsahuje přirozenou kombinaci minerálů (hlavně draslík a hořčík), které z něj tvoří prakticky iontový roztok. Energetická hodnota piva je asi poloviční ve srovnání s energetickou hodnotou vína stejného objemu, rovněž nealkoholické pivo má poloviční energetickou hodnotu ve srovnání například s nealkoholickými kolovými nápoji. „Střídmou konzumaci českého piva je možno považovat za vynikající prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, některé složky obsažené v pivu (například xantohumol a isoxantohumol) mají protinádorový a antibakteriální charakter,“ dodává Ing. Věra Hönigová.


publikováno: 22. 7. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, pivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+