Chlebovník jistě ozvláštní váš sváteční stůl | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Chlebovník jistě ozvláštní váš sváteční stůl

28. 12. 2021

Jak v zimě předcházet každoročním nachlazením? Mnoho z nás už od dětství v zimním období automaticky do svého jídelníčku zařazuje exotické ovoce, které funguje jako skvělá prevence. Obsahuje řadu vitaminů, a zároveň i skvěle chutná, protože je právě jeho sezóna. Mezi zajímavé, a ne tolik známé exotické ovoce patří i jackfruit neboli chlebovník.

Chlebovník roste v jižní a jihovýchodní Asii a je dokonce národním ovocem Bangladéše a Srí Lanky. Jeho plody jsou velké a pokryté drsnou a silnou slupkou. Dužina obsahuje velká semena, která jsou ovšem také jedlá. Dají se jíst syrová, vařená nebo pečená. Svou chutí připomínají kaštany, a proto se tento způsob úpravy přímo nabízí.

Nejzajímavější je ovšem dužina, které je lehce gumovitá, chuťově velmi jemná, sladká a zároveň osvěžující. Nejvíce se blíží banánům v kombinaci s nektarinkami a chutí vám připomene dětství a žvýkačky Pedro. I díky tomu je toto ovoce označováno za jedno z nejchutnějších vůbec! Chlebovník lze konzumovat už nezralý, protože skvěle chutná prakticky vždy, a můžete ho jíst syrový, přidat do marmelád nebo ho smažit, péct či jinak tepelně upravovat. Díky své chuti je velmi oblíbenou složkou veganské a vegetariánské kuchyně v Indii a celé jižní Asii. Chlebovník obsahuje mimo jiné množství vitaminu C nebo draslík.

  • Jackfruit neboli chlebovník (200 g) v příchutích meruňka, jahoda, kiwi, malina nebo černý rybíz si můžete koupit na e-shopu www.Kosik.cz

publikováno: 28. 12. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ovoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+