Chystáte se na nákup vánočního kapra? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Chystáte se na nákup vánočního kapra?

17. 12. 2015

S nadcházejícími Vánocemi se blíží doba, kdy se v ulicích začnou objevovat stánky prodejců kaprů. Při nákupu kapra na vánoční stůl bychom se měli držet několika základních doporučení.

Dobré rady

  • Kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, tak v prodejnách ryb u producentů.
  • Při nákupu ve městě volíme takového prodejce, který má řádně vedený stánek, tzn. řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.
  • Vždy si pohledem zkontrolujeme kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, poraněné nebo přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.
  • V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.
  • Při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby rodiny.
  • Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce.
  • Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou úpravou.
  • Pokud nemáme rádi rybí kůži, můžeme si zakoupit lysého kapra a kůži stáhnout, u šupináče stačí oškrábat šupiny – kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojmo se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují,o prů­myslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 Evropskou ochrannou známku původu.

Třeboňský kapr

Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.

Netradiční recept na vánočního kapra

Suroviny pro čtyřčlennou rodinu: 8 porcí kapra, 0,5 l piva, 3 vejce, sůl, pepř, drcený kmín, strouhanka, 100 g nastrouhaného parmazánu, olej

Postup:

Kapra nejprve vykucháme a očistíme. Maso z ryby osolíme, opepříme, posypeme kmínem a zalijeme pivem. Takto naložené kapří maso dáme na hodinu odležet do lednice. Mezitím si rozšleháme vejce a smícháme strouhanku s parmazánem. Naložené kapří maso vyndáme z piva, obalíme v rozšlehaném vejci a pak ve strouhance. Smažíme do zlatova na oleji. Podáváme s plátky citronu. Vánoční


publikováno: 17. 12. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ryby, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+