Doba ředkvičková je tu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Doba ředkvičková je tu

19. 5. 2021

Sezona ředkviček je tu a Košík.cz přináší výběr z hned několika druhů ředkviček. Všechny pocházejí z rodinné farmy Jamboz na Kutnohorsku, kde Milan s Lucií pěstují na 50 ha úrodné půdy přes 45 druhů zeleniny, bylinek a ovoce. Farmu převzali po rodičích a snaží se, aby vydržela i pro další generace a vše dělají se zodpovědností ke krajině i tvorům, kteří v ní žijí. Nepoužívají zbytečné pesticidy, zeleninu sklízejí ručně a hnojí pouze koňským hnojem. Určitě jim tak odpustíte leckdy nedokonalý tvar nebo barvu zeleniny. Na rozdíl od velkoproducentů ve výpěstcích nedělají rozdíly a nevyhazují je jen kvůli estetičnosti.

Pěkně zostra

Ředkvičky mají často ostrou a štiplavou chuť, díky které jsou od nepaměti součástí domácí medicíny při nachlazení. Pomáhají totiž uvolňovat hleny a usnadňují odkašlávání. Navíc obsahují vitamíny B a C a působí antibakteriálně, proti plísním, nadýmání a pomáhají při tvorbě žaludečních šťáv. Ředkvičky chutnají nejlépe syrové, a to nakrájené nebo nastrouhané na chlebu. Po nastrouhání je dobré je nechat odležet, aby pustily šťávu.

Díky barevným kombinacím s nimi můžete barevně oživit pomazánky nebo letní zeleninové saláty. Skvělé jsou ale i jako součást teplých jídel. Vyzkoušejte je třeba v polévkách, pečené jako přílohu k masu, dušené nebo nakládané jako součást zeleninových směsí nebo zeleninových šťáv. Za zmínku stojí určitě fialové ředkvičky, které se trošku liší od těch, na které jsme zvyklí. Pochází z jihovýchodní Asie a kromě klasického použití a konzumace v salátech a pomazánkách je můžete přidat do asijských jídel jako sashimi, nakládané kimchi nebo salát s čínským zelí a chilli, kde vynikne originální pepřová chuť fialové ředkvičky.

V Japonsku se z ní dokonce připravuje i teplý nápoj. Červené, bílé, fialové nebo červenobílé ředkvičky si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.

www.kosik.cz


publikováno: 19. 5. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: zdravá strava, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+