Dýně hokaido vévodí českým kuchyním
Zdravý jídelníček je spojený s lokálními a zároveň sezónními plodinami. K podzimu neodmyslitelně patří různé druhy dýní. U českých zákazníků jednoznačně dlouhodobě vede dýně hokaido, která je nenáročná na přípravu a nemusí se loupat. Navíc se hodí do sladkých i slaných receptů. Dýňovou dvojkou je máslová dýně.
Oblíbená je i dýně máslová
„Do nákupních košíků jednoznačně nejčastěji míří dýně hokaido, což z ní dělá jedničku v preferencích našich zákazníků,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert. „Velmi oblíbená je také dýně máslová, která je v počtu prodaných kusů hned za dýní hokaido,“ dodává Markéta Beránková. Zákazníci si oblíbili také tykev okrasnou a dýni špagetovou.
Naslano i nasladko
Konzumace dýní má prokazatelně prospěšné účinky na náš organismus. Dýně jsou dobře stravitelné, a proto je mohou do jídelníčku zařadit nejen dospělí, ale i děti, třeba hned v prvních příkrmech. „Dýně obsahují hodně vody, spoustu vlákniny a skvěle doplní jídelníček při očistě organismu. Dýně má vysoký obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů a dají se jednoduše připravit nasladko i naslano,“ doplňuje Eva Nepokojová, manažerka unikátního programu Zdravá 5, který dětem ve školách i školkách zábavnou formou přibližuje zásady správného stravování. Připravte si kompletní dýňové menu – rychle hotovou dýňovou frittatu doplňte sladkou nadýchanou pěnou v optimistické oranžové barvě.

Dýňová frittata
Suroviny: 1 červená cibule, olivový olej, 400 g máslové dýně, 250 g klobásy, sůl, hrst nakrájené kapusty, 8 vajec, 150 ml zakysané smetany, 150 g sýru Feta
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a nechte pozvolna zkaramelizovat na rozehřátém oleji v pánvi s kovovou rukojetí, kterou je možné vložit do trouby. Přidejte nakrájenou dýni a klobásu, osolte a opečte doměkka. Po chvíli přihoďte nakrájenou kapustu a ještě pár minut opékejte. Vajíčka prošlehejte se zakysanou smetanou a nalijte do pánve. Posypte nakrájenou fetou a dejte na půl hodiny zapéct do trouby. Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, pečte frittatu 20 minut na mírném ohni.

Dýňovo-kokosová pěna
Suroviny:
Korpus: 150 g loupaných mandlí, 150 g vypeckovaných datlí, 60 g rozinek, 3 lžíce mletého kokosu
Náplň: 250 g dýně sweet dumpling nebo hokkaido, 250 g čerstvého žervé, 3 lžíce moučkového cukru, 100 ml kokosového mléka, 180 g smetany ke šlehání, strouhaný kokos na posypání
Karamelová omáčka 200 g cukru krystal, 180 ml smetany ke šlehání
Postup:
Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozsekejte. Dno rozkládací dortové formy potáhněte slabou igelitovou fólií a formu znovu sestavte tak, aby okraje fólie koukaly ven. Rovnoměrně naplňte korpusovou směsí a stlačte. Dejte vychladit, než se připraví náplň Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte v páře doměkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Poté zašlehejte žervé, cukr a kokosové mléko.
Ušlehanou šlehačku zapracujte do dýňové náplně. Vyklopte na vychlazený korpus, uhlaďte a vraťte do lednice aspoň na pět hodin. Na karamelovou omáčku podlijte cukr třemi lžícemi vody a nechte na pánvi zkaramelizovat.
Až zezlátne, vlijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Ostrým nožem opatrně projeďte po okraji dortu a uvolněte ho z formy. Podávejte posypané kokosem a přelité karamelovou omáčkou.