Dýňové kari vás v chladných dnech pěkně zahřeje | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Dýňové kari vás v chladných dnech pěkně zahřeje

21. 10. 2016

Díky zázvoru, který přidáte k dýnizíská kari příjemně štiplavou chuť. Recept připravila bloggerka „Cooking with Šůša“ pro blog.kitchenaid.cz.

Ingredience: 1 malá dýně Hokkaidó, 1 menší lilek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm), 1 plechovka kokosového mléka, 1 lžíce arašídového másla, 2 lžičky kari, šťáva z půlky limetky, hrst nesolených arašídů, olivový olej, čerstvá šalvěj, sůl, pepř, jasmínová rýže (příloha)

Postup:

  1. Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče např. KitchenAid.
  2. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut.
  4. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem.
  5. Podávejte s jasmínovou rýží.

publikováno: 21. 10. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dýně, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+