Grilovací recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Grilovací recepty

16. 7. 2021

Inspirujte se lahodnými recepty, kterými dozajista okouzlíte své přátele či partnera. A protože k létu patří lehkost, přinášíme vám také tipy na delikátní letní saláty a osvěžující vína, která i z běžného večera na terase udělají slavnostní událost.

Grilovaná makrela s jablečno-křenovým salátem a citrónem

Suroviny: 4 makrely, 200 ml oleje, 4 stroužky česneku, 4 lžíce nasekané petrželky, sůl

Salát 2 větší jablka, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl dle potřeby, bílý chléb

Postup:

Makrelu potřeme nasekaným česnekem a petrželí, poté osolíme, zakápneme olivovým olejem a necháme hodinu marinovat. Marinovanou makrelu pak necháme na rozpáleném grilu dojít z obou stran. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kostičky, přidáme zakysanou smetanu, med, citronovou šťávu, křen a špetku soli. Makrelu podáváme s grilovaným chlebem a salátem.

Tip sommeliera:

„Tato delikátní úprava makrely vyžaduje komplexní víno. Freixenet Sauvignon blanc je plné, strukturované víno s výrazným aroma po citrusech, angreštu a tóny černého rybízu. Chuť je velmi příjemná, středně plná a jemná kyselina. A proto je dokonalou volbou právě pro tento pokrm,“ říká sommelier Petr Mašek. Vybrané víno zakoupíte výhradně na www.osobnivinoteka.cz.

Kuřecí stehna Tandoori s tzatziki, salátem z cizrny a pita chlebem

Suroviny: 12 vykostěných kuřecích stehen (cca 800 g), 250 gramů řeckého jogurtu, 600 g sterilované cizrny, 4 stroužky česneku, 2 červené papriky, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, 4 lžíce nasekané jarní cibulky, 2 lžíce Tandoori masala, 2 lžíce nasekaného koriandru, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce soli, 2 špetky římského kmínu, 1 špetka třtinového cukru, 4 kusy pita chleba

Postup:

Kuřecí stehna očistíme od chrupavek a šlach. Ve větší míse rozmícháme jogurt, koření Tandoori masala a sůl. Do rozmíchané směsi přidáme očištěná kuřecí stehna, dobře promícháme a pod potravinovou folií necháme do druhého dne v chladničce marinovat. Jogurt pak necháme vykapat a přimícháme do něj nastrouhanou okurku bez semínek, osolíme a opepříme. Cizrnu scedíme, papriky a červenou cibulku nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Ke konci pečení přidáme stroužky rozdrceného česneku a cizrnu, římský kmín, vinný ocet a třtinový cukr. Dle potřeby dosolíme a dáme vychladit. Do vychladlého salátu zamícháme nasekaný čerstvý koriandr a jarní cibulku. Kuřecí stehna můžeme napíchnout na bambusové špejle a grilujeme na rozpáleném grilu z obou stran. Podáváme s opečeným chlebem, salátem z cizrny a tzatziki.

Tip sommeliera: „Koření Tandoori masala a koriandr jsou velmi výrazné složky tohoto receptu. Proto se v tomto případě nabízí ideální kombinace se španělským šumivým vínem Freixenet Cordon Negro brut. Cuveé je složeno ze tří odrůd Macabeo, Parellada a Xarel-lo. Plnost a strukturovaná chuť, ve které dominují zralé hrušky a mandle, budou tvořit skvělou kombinaci s tímto výrazným pokrmem,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.

Salmon burger, grilované plátky kořeněného lososa s tzatziki a římským salátem

Filet z lososa bez kůže

Marináda 1 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce drceného česneku, 1 lžička kajenského pepře, 1 lžička kmínu, 1 lžička uzené papriky, 1 lžička soli

500 g řeckého jogurtu, 1 salátová okurka, 2 citrony, 2 rajčata, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 balení římského salátu, 4 hamburgerové bulky, 4 vrchovaté lžíce majonézy

Postup:

Lososa nakrájíme na plátky centimetr široké. Suroviny na marinádu důkladně promícháme ve větší míse, do které přidáme plátky lososa a necháme alespoň 1 hodinu marinovat. Jogurt necháme nejlépe přes noc vykapat. Z okurky vyndáme jadérka a nastrouháme nahrubo, přidáme vykapaný jogurt, nasekaný kopr a sůl. Do majonézy přidáme kůru a šťávu ze dvou citronů. Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Lososa grilujeme na dobře rozpáleném grilu cca 2 minuty z každé strany, nebo dle potřeby. Rozpůlené a opečené hamburgerové bulky plníme dle chuti všemi ingrediencemi.

Tip sommeliera:

„Ke středomořské, jemné úpravě filetu z lososa se hodí velmi lehké šumivé víno s příjemnou kyselinou a osvěžující chutí. Jasnou volbou je proto růžová novinka – Mionetto Prosecco Rosé DOC. Šumivé víno s okouzlující vůní po čerstvých malinách a lesních jahodách, bude skvělou volbou nejen pro tento pokrm, ale i pro odpolední posezení s přáteli u bazénu,“ říká sommelier Petr Mašek.


publikováno: 16. 7. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+