Grilování pro milovníky zeleniny | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Grilování pro milovníky zeleniny

15. 6. 2022

Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Inspirujte se našimi recepty, které si zamiluje každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!

Zpestřete si grilování bezmasými pochoutkami

Naprostým základem výtečných pokrmů jsou ale bezpochyby kvalitní suroviny. Ty hledejte mezi produkty ekologického zemědělství, které v obchodech najdete pod označeními logy biolistu a biozebry. Ekologičtí zemědělci nepoužívají nežádoucí chemii a půda tak zůstává živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Přebujení plevelu zamezují střídáním plodin, vhodnou volbou a sousedstvím druhů či mechanickým ničením (např. pletím). Pokud byste se o světě ekologického zemědělství chtěli dozvědět více, navštivte stránky www.myjsmebio.cz

Přemýšlíte nad tím, kde ty nejkvalitnější potraviny v bio kvalitě nakoupit? Kromě supermarketů můžete vyrazit na ekofarmy, které nabízí široký výběr šťavnaté bio zeleniny, ovoce, ale i mléčných výrobků či masa. Jejich seznam najdete na www.kamprobio.cz a www.lovime.bio, kde si pomocí interaktivních map můžete dohledat ekofarmu, která je vám nejblíž a zároveň si prohlédnout její aktuální nabídku.

Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice

  • bio květák
  • 100 g bio ořechů (např. lískové)
  • 50 g bio vinného octa
  • 2 lžičky bio hořčice
  • stroužek bio česneku
  • bio med
  • sůl, bio pepř

Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem. Dále opražte nadrcené oříšky. Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou. Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne. Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Grilovaný lilek s plísňovým sýrem

  • 2 bio lilky
  • 150 g bio plísňového sýru
  • 3 lžíce bio olivového oleje
  • 2 stroužky bio česneku
  • bio rozmarýn
  • bio petržel
  • sůl, bio pepř

Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát. Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr. V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn. Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody. Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany. Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem. Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

Pro báječnou zeleninu, ovoce i bylinky v bio kvalitě vyrazte například na Biofarmu Epona nedaleko Karlových Varů. Kromě bio plodin si zde užijete i mnoho hospodářských zvířat. Zalíbí-li se vám v tomto krásném koutu republiky, farma nabízí pobyty pro děti i rodiče v místním kempu i oblíbené projížďky na koních, výcviky a další exkurze.

Více informací najdete na www.biofarma-epona.cz


publikováno: 15. 6. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, grilování, zelenina, zemědělství

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+