Horká fazolová polévka, ve které stojí lžíce | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Horká fazolová polévka, ve které stojí lžíce

8. 11. 2021

Lezavé podzimní měsíce si doslova říkají o prohřátí celého organismu. Vsadit můžete na horký čaj, ale nejlépe po těle vám jednoznačně udělá výtečná domácí polévka plná kvalitních surovin a vitamínů.

Během chladnějších měsíců, kdy se dny krátí a zima se nám pořádně dostává pod kůži, si tělo tak nějak samo říká o teplejší pokrmy. Začít můžete už snídaní, kdy vyměníte chleba se šunkou a sýrem za teplou ovesnou kaši. K obědu si pak dopřejte hutnou polévku, na které si nejen báječně pochutnáte, ale také potěšíte organismus. Zkuste poctivé vývary, zeleninové krémy či polévky, ve kterých takzvaně „stojí lžíce“ a jsou plné masa i zeleniny.

Při přípravě polévky však vždy dbejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete zejména u ekologických zemědělců. Více informací najdete na stránkách www.myjsmebio.cz.

Seznam míst, které biopotraviny od masa, ovoce a zeleniny, přes mléčné produkty, po nejrůznější zavařeniny nabízejí, najdete na stránkách www.kamprobio.cz nebo www.lovime.bio. Pokud však zrovna nebudete mít cestu přímo na ekofarmu, navštivte farmářské trhy či běžný supermarket. Myslete však na to, že biopotraviny poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl.

Tip: Co by to bylo za polévku bez kousku výborného hovězího! Zkuste například bio maso z Ekofarmy u Kotyků, která se, která zahřeje.

Skvělá fazolačka

0,5 kg bio hovězího předního masa

0,5 kg bio fazolí (mohou být červené i bílé)

1 bio cibule

2 stroužky bio česneku

2 bio mrkve

1 bio petržel

½ bio celeru

1 bio rajče

2 bio brambory

1 malá bio chilli paprička

1 bio klobása (ideálně papriková)

lžíce bio slunečnicového bio oleje

lžíce bio hladké mouky

lžička bio mleté papriky

lžička bio majoránky

sůl a bio pepř

bio petrželka na ozdobu

Postup:

Než se pustíte do přípravy samotné polévky, připravte si vývar z hovězího masa a fazole uvařte zvlášť ve vodě do měkka. Poté si na trošce oleje osmahněte cibulku, na kostky pokrájenou klobásu, mrkev, petržel i celer. Po chvíli opékání přidejte nasekaný česnek a nakrájené rajče. Vše promíchejte, osmahněte a zasypte trochou mouky a mletou paprikou. Restujte jen krátce a zalijte vývarem. Do polévky pak přidejte brambory na kostky a chilli papričku vcelku. Jakmile je všechna zelenina měkká, přidejte uvařené fazole a rozkrájené hovězí maso. Přisypte majoránku a polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené petrželkou.

Kupujte BIO

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
specializuje na pěkné vyzrálé kousky.


publikováno: 8. 11. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, maso, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+