Horký nápoj lyžařů a Valentýnský dezert | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Horký nápoj lyžařů a Valentýnský dezert

8. 2. 2024

„Teplý nápoj Bombardino máme spojený především se zimním lyžováním v rakouských Alpách nebo italských Dolomitech. My na Valašsku se ale nebojíme posunout přípravu a vychutnání si tohoto lahodného drinku i pro jiné příležitosti. A to třeba na oslavu lásky spojené s odkazem svatého Valentýna,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. Připravit můžete své drahé polovičce při této příležitosti i zdravý ovocný pohár.

Zimní nápoj Bombardino

Vznikl v roce 1972 v italském Livignu, v provincii Sondrio na lyžařské chatě Mottolino, a to hlavně pro zahřátí lyžařů.

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 2 malé skleničky nebo 1 větší

Ingredience:

• 80 ml vaječného likéru

• 40 ml whisky nebo bourbonu

• 40 ml Čerstvé smetany z Valašska

• šlehačka a koření na ozdobení

Postup:

V hrnci smícháme vaječný likér, whisky a smetanu a zahřejeme těšně pod bod varu. Nevaříme. Nalijeme do skleniček, ozdobíme smetanou a kořením. Mlékárna Valašské Meziříčí přeje všem lyžařům, zamilovaným i všem gurmánům na zdraví!

Valentýnský dezert

Doba přípravy: do 15 minut

Počet porcí: 4 porce

Ingredience:

• 500 g mražených malin či jahod

• 4 lžíce cukru krupice

• 2 lžíce citronové šťávy

• 4 plátky želatiny

• 200 ml Bílého jogurtu z Valašska Bifido

• 400 ml Čerstvé smetany z Valašska ke šlehání

Postup:

Ovoce necháme chvíli rozmrazit. Poté jej dáme do hrnce společně se dvěma lžícemi cukru a rozmačkáme. Přidáme citronovou šťávu a směs zahřejeme tak, aby se rozpustil cukr. Poté odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme želatinu dle návodu. Vmícháme ji do vychladlé ovocné směsi. V míse vyšleháme smetanu a zbylé dvě lžíce cukru. Poté ji opatrně promícháme s Bifido jogurtem. Do sklenice střídavě vrstvíme smetanovou směs a rozvar z ovoce. Poslední vrstva bude ovocná. Takto připravený pohár necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici. Při podávání můžeme pohár dozdobit ovocem či mátou. Díky ovoci je dezert krásně sladký, Bifido jogurt se zase postará o podporu trávení.


publikováno: 8. 2. 2024, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, nápoje, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+