Jablkový koláč a jarní langoš pro maminku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jablkový koláč a jarní langoš pro maminku

12. 5. 2023

V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se tehdy zasloužila dcera prezidenta Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. Každé mamince i dnes udělá radost kytička nebo něco dobrého na zub.

Ozvláštněte si tento významný den dobrotami podle receptů Mlékárny Valašské Meziříčí, která děkuje všem svým věrným zákaznicím, maminkám i babičkám a přeje jim vše dobré!

Jarní langoše s rukolou a parmezánem

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 500 g hladké mouky, 21 g čerstvého droždí, 200 ml Čerstvého mléka z Valašska, 150 g Bílého jogurtu z Valašská, 1 necelá lžička soli, 0,5 lžičky jedlé sody, olej nebo sádlo na smažení, 1 Kysaná smetana z Valašska, rukola, parmezán

Postup:

V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15–20 minut kynout přikrytý utěrkou. Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt. Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30–45 minut vykynout. Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1–2 min z každé strany. Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.

Jablkový koláč s mandlemi

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 60 g másla, 50 g ovesných vloček, 150 g hladké špaldové mouky, 1 jablko, 1 mrkev, 1 čl mleté skořice, 1 čl kypřícího prášku do pečiva, 50 g mandlí

NA KRÉM: 1 Smetanový jogurt bílý z Valašska, 1 tvaroh vaničkový, 1–2 lžíce moučkového cukru, kůra z bio citronu

Postup:

Troubu rozehřejte na 170°C. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte změklé máslo. Do směsi vmíchejte najemno rozemleté ovesné vločky, mouku, skořici a kypřící prášek. Jablka nastrouhejte nahrubo. Mrkev nastrouhejte najemno. Takto připravená jablka a mrkev přidejte do těsta společně s nahrubo nasekanými mandlemi a dobře promíchejte. Pečte v kulaté formě cca 20 cm po dobu 35 minut.


publikováno: 12. 5. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, mléko, pečení, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+