Jak je dlouhá tradice bramborového salátu a jak ho můžete ozvláštnit? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jak je dlouhá tradice bramborového salátu a jak ho můžete ozvláštnit?

23. 12. 2021

Mysleli jste, že se tradiční vánoční bramborový salát pojídal už zhruba v době, kdy se v Betlémě narodil Ježíšek? Omyl, tenhle typický pokrm ještě není starý ani sto let.

Dokonce ani ve slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové byste recept na bramborový salát podobný tomu dnešnímu nenašli, a to je přitom považována téměř za encyklopedii všech českých jídel. Pojďme ale ještě dál.

Když se narodil Ježíšek, brambory na území Evropy ještě vůbec nebyly. Přivezl je sem totiž až Kryštof Kolumbus po objevení Ameriky v roce 1492. Evropani ovšem neprojevili žádné velké nadšení, zpočátku považovali brambory za pohanskou a nečistou plodinu.

Do českých zemí se brambory začaly pomalu šířit z Braniborska a první zmínku o bramborovém salátu bychom našli v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandterové z roku 1924. Chyběla však kořenová zelenina, místo majonézy tu byla zálivka z octa, oleje, hořčice, soli, pepře, cukru a silného hovězího vývaru. V dnešní podobě se bramborový salát rozšířil a dostal na štědrovečerní stůl až po druhé světové válce, kdy majonéza přestala být jen pochoutkou pro bohaté.

Rusko-francouzský původ

Tahle podoba salátu přitom pochází částečně z Ruska a její prapůvod sahá do Francie. Původním autorem bramborového salátu je totiž zřejmě ruský kuchař belgicko-francouzského původu Lucien Olivier, který v polovině 19. století provozoval luxusní restauraci Hermitage v centru Moskvy. Svým zákazníkům připravoval speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí jako kaviár či křepelky.

V roce 1883 Lucien Olivier zemřel. Na začátku 20. století jeho rodina odešla z Ruska a recept na „ruský bramborový salát“ vzala s sebou. A tak se salát pod názvem „ruský“ dostal do španělské, francouzské, ale i italské, potažmo české kuchyně.

Salát v roce 2021

Bramborový salát ovšem ani dnes nemá žádný ustálený recept. Jistě se i ve vašem okolí vedou spory, zda jej dělat s mrkví nebo bez, zda místo majonézy nepřidat zdravější jogurt, někdo dělá vegetariánskou verzi bez uzeniny, ale výjimkou není ani veganská bez vajec a s původní octovou zálivkou.

Co kdybyste tedy letos vymysleli svůj vlastní recept, který se pak bude u vás v rodině předávat po generace? Můžete na to jít opravdu originálně, a do bramborového salátu přidat například červenou řepu nebo červenou papriku – naložená řepa i paprika od značky Znojmia má nejen skvělou chuť, ale je už i nakrájená a nařezaná, a tak vám usnadní práci.

Velmi svěží chuť salátu zajistí směs Kunovjanka od české značky Znojmia, která obsahuje cibuli, papriku, celer, mrkev a ocet. Není proto už třeba přidávat majonézu, i když samozřejmě záleží na vaší vlastní chuti.

A pokud sázíte spíše na klasiku a nechce se vám trápit s krájením a dochucováním zeleniny na salát, sáhněte po již hotové Zeleninové směsi k přípravě bramborového salátu, pomocí níž vám Znojmia ušetří spoustu času a zajistí úspěch při štědrovečerní večeři.


publikováno: 23. 12. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: salát, Vánoce, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+