Jak k sobě pasuje káva s kořením? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak k sobě pasuje káva s kořením?

21. 1. 2015

Chuť a vůni kávy lze doprovodit vhodným kořením, které kávu nepřebije, ale naopak jí dodá příjemnou příchuť a vůni, jež si podmaní vaše smysly. Káva je pak nejen chutná, ale má podle zvoleného druhu koření i své specifické účinky. Jaké koření je ke kávě nejvhodnější doporučuje šéfbarista Luboš Martínek z CrossCafe.

Různé kombinace na nás působí odlišně

Kávu je možné kombinovat s nejrůznějším kořením, počínaje klasickou skořicí, vanilkou, čokoládou, konče chilli nebo kardamomem. Každá z těchto příchutí skrývá nejen rozdílné vůně a chutě, ale také působí odlišně na naše tělo i duši. Některé koření chuťově pohladí a příjemně voní, jiné potlačuje hořkost kávy nebo třeba urychluje metabolizmus.

Káva a kardamom

Pozitivní účinky kardamomu (lidově přezdívaného egyptského pepře) na lidský organizmus znali již staří Řekové i Římané. V současné době se největší oblibě těší v Orientu. Na Středním východě jej používají především do čaje, v Egyptě pak do kávy. Chuť a vůně kardamomu je silná a kafrovitá.

Tip na přípravu kardamomové kávy: Do mleté kávy přidejte několik semínek kardamomu a nechte směs odležet alespoň jeden den v uzavřené nádobě, aby se koření rozleželo. Poté připravte jako klasickou kávu. „Kardamom se v české kuchyni používá často do sladkých pokrmů, jako je například perník. Pokud chcete vyzkoušet jemnější chuť koření, zkuste perníkové latté,“ doporučuje Luboš Martínek, šéfbarista CrossCafe.

Káva a skořice

Kůra ze skořicovníku je dnes celosvětově rozšířeným kořením, které má nejen podmanivou vůni, ale příznivě působí na celý organismus. Poslední vědecké studie prokázaly pozitivní účinky skořice na snížení krevního tlaku i cholesterolu. Netradiční latté se skořicí nabízí jako zimní novinku kavárny CrossCafe.

Káva a chilli

Chilli papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době. Jsou známé především svou ostrostí a ve spojení s kávou jsou opravdovou výzvou pro vaše chuťové pohárky. Chilli zahřívá tělo, podporuje chuť k jídlu a ve větším množství působí jako přírodní afrodisiakum.

Tip na přípravu kávy s chilli: „Pokud máte rádi ostřejší chutě, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici,“ doporučuje Luboš Martínek z CrossCafe.

Káva a vanilka

Vanilka je nasládlé koření původem z Mexika. Hodí se především k přípravě sladkých pokrmů a nápojů. Káva ve spojení s vanilkou je velmi jemná a příjemně aromatická. „Doporučuji kávu zjemnit mlékem, kdy chuť vanilky skvěle vynikne. Vyzkoušet můžete třeba vanilkové cappuccino,“ radí šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.


publikováno: 21. 1. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: káva, kavárna, kouření, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+