Jak poznat kvalitní ořechový krém? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak poznat kvalitní ořechový krém?

14. 4. 2021

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

Vše začíná už u nákupu ořechového krému

Abyste měli jistotu, že svému tělu dáváte to nejkvalitnější, nejprve si přečtěte, co je uvedeno na obalu. „Je třeba si ohlídat nejen původ ořechů, ale i přítomnost dalších surovin. Poctivý krém by rozhodně neměl obsahovat přídavek rostlinných olejů, cukr a přídatné potravinářské látky, ale ani velké množství soli. Pravé ořechové máslo obsahuje pouze rozmělněné ořechy,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček a přidává ještě jeden tip: „Důležité je i datum výroby, doporučuji vybírat másla co možná nejčerstvější. A po otevření je pak rychle spotřebovat nebo udržovat v dobře uzavřených obalech v chladu.“

Stoprocentní obsah ořechů mají například oříškové krémy Lucky Alvin, což je firma, která několikrát týdně naváží čerstvé ořechy s jasným původem, vyrábí své produkty podle zákonných norem a nedrží velké skladové zásoby. Čerstvost je tedy zaručena, a ještě navíc si můžete vybrat, zda chcete čistý 100% krém, nebo kombinaci ořechů s belgickou čokoládou bez přidaného cukru. Koupíte je na www.luckyalvin.cz.

Podle slov Petra Havlíčka je možné slevit ze stoprocentního obsahu ořechů v případě, že je máslo dochuceno například pravou vanilkou či kvalitním kakaem nebo hořkou čokoládou.

Benefity ořechů

Ořechové krémy jsou vydatným zdrojem všech tří makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Rovněž obsahují nezanedbatelné množství vlákniny, vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. „Pro svůj nízký obsah sacharidů (vyjma kešu másla) jsou vhodná nejen pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji a část živočišných tuků nahradit mononenasycenými mastnými kyselinami, ale i pro ty, kteří preferují stravu se sníženým obsahem sacharidů (low carb),“ říká Petr Havlíček.

Neznamená to však, že byste teď mohli ořechové krémy jíst neomezeně

Je třeba brát v potaz, že i když budete mít ten nejkvalitnější produkt, stále se jedná o energeticky nabitou potravinu a s tím k jeho konzumaci také přistupovat. „Dejte si ořechový krém tu a tam v menším množství, ale rozhodně ho neberte jako dominantní zdroj tuků v jídelníčku. Sníst celé balení ořechového másla místo sladkostí či chipsů u sledování televize není opravdu ideální, byť se rozhodně jedná o kvalitnější potravinu než drtivá většina sladkostí na trhu,“ doporučuje výživový poradce.

Nejchutnější kombinace

Budete-li dodržovat tuto radu, pak si můžete klidně dát ořechový krém, i když se snažíte jíst zdravě, zhubnout nebo si jen udržujete postavu. A s čím ho kombinovat? Dle libosti. Namažte si ho na pečivo, přidejte do smoothie, jogurtu, obilných kaší, ale klidně si můžete dopřát lžičku samotného másla jako sladkou tečku po obědě. Ořechový krém můžete využít i pro dochucení dětských jídel, a můžete tak dosáhnout toho, že se dítě začne stravovat zdravěji – pokud dosud odmítalo jogurt či ovesnou kaši k snídani, s trochou oříškového másla mu možná bude chutnat o dost víc. Podle nejnovějších doporučení, která byla vydána v roce 2017 v USA, je ořechový krém v malém množství vhodný pro dítě už před dosažením 1 roku věku, konkrétně mezi 10. a 12. měsícem. Podle stejného zdroje časné podání ořechového, a především arašídového krému, dokonce snižuje riziko vzniku alergií na arašídy.

Na trhu jsou nyní k dostání i čokoládové krémy, na kterých si můžete pochutnat bez výčitek. Ty nejkvalitnější obsahují pravou belgickou čokoládu nebo kousky kakaových bobů. Zde opět platí, že výrobek by neměl obsahovat přidaný cukr ani palmový olej.


publikováno: 14. 4. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, ořechy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+