Jak se stravovat v létě?
Přestože si lidé během léta a dovolených rádi dopřávají různé gastronomické zážitky, v teplém období je vhodné jídelníček upravit. Tělo je dobré ochlazovat vhodnými potravinami, nezatěžovat trávicí ústrojí a doplňovat mu minerální látky ztracené pocením. Vyzkoušet lze i nové letní gastro trendy, jako například burgery a hot dogy z rostlin. Odborníci však varují před zvýšeným rizikem otravy z jídla.
Je vhodné jídelníček upravit
V létě se lidé častěji oddávají gastronomickým radostem, kulinářské zážitky jsou pro mnohé nedílnou součástí dovolených. Vzhledem k teplému počasí je však vhodné jídelníček upravit. Přednost dostávají lehká, lépe stravitelná jídla a rostlinná strava – zejména sezónní ovoce a zelenina. Náš organismus si to navíc sám žádá: trávení je totiž proces, který tělo zahřívá, což není v létě žádoucí. V horkých dnech dokonce tělo reguluje naši chuť k jídlu. Podle studie japonských odborníků při vyšších teplotách žaludek vyplavuje méně hormonu ghrelinu, který je zodpovědný za náš apetit.
Doplňujte minerální látky, zvyšte příjem sacharidů
Vhodné stravování je během léta takové, které zbytečně nezatíží metabolismus, dodá energii a také potřebné živiny. Náš organismus je totiž teplým počasím zatížen, hlavně, přidá-li se k horku i vysoká vzdušná vlhkost. Následným pocením ztrácíme vodu a spolu s ní důležité minerální látky jako sodík, draslík, vápník či hořčík. Ty všechny je tedy důležité doplňovat v jídle a pití. „Sodík dodá sůl, draslík například banány, meruňky, pomeranče, okurky, brambory, oříšky, tuňák nebo pstruh. Vápník doplní například mléčné výrobky. Hořčík najdeme v oříšcích a semenech, luštěninách, listové zelenině nebo mléku. Fosforečnany obsahuje opět mléko, čokoláda či vaječný žloutek,“ uvádí Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro, která lidem sestavuje krabičkovou dietu na míru.
A přestože sacharidům se mnoho lidí pod vlivem módních diet čím dál více vyhýbá, i ty je dobré si v létě ve zvýšené míře dopřát. Nejenže dodají energii pro řadu letních aktivit, ale navíc napomáhají našemu tělu ke zvyšování produkce hormonu serotoninu. Ten potřebujeme k noční produkci melatoninu, spánkového hormonu, jehož máme vzhledem k většímu množství denního světla během léta v organismu méně. A kromě toho reguluje serotonin i náš apetit a zlepšuje náladu.
V neposlední řadě je v létě** vhodné zvýšit příjem tekutin a dopřát si ochlazující potraviny**. Mezi ty typicky patří okurky, melouny, rajčata, papriky, lilek či ananas. Z jídel jsou pak ideální zeleninové polévky, zeleninová rizota a podobné lehké pokrmy. V pitném režimu je dobré sáhnout po minerálních vodách nebo studených čajích, jako je mátový nebo meduňkový.
Letní rizika: otravy z jídla a střevní potíže
Léto představuje nejrizikovější období pro otravy z jídla a střevní potíže. Vyšší teploty podporují množení mikroorganismů ve špatně skladovaném jídle, a to i v tom, které máte doma. V teplých měsících proto dbejte zvýšené opatrnosti, čerstvé a syrové potraviny nenechávejte delší dobu mimo ledničku a neuspěchejte jejich tepelnou přípravu.
U pouličních stánků věnujte pozornost tomu, zda je dodržována hygiena, a raději se vyhýbejte rizikovým jídlům, jako je třeba majonéza, bílkové polevy, vaječné saláty, měkké salámy, paštiky a podobně. Obzvlášť obezřetní buďte v zahraničí, kde k nejproblémovějším „potravinám“ patří paradoxně obyčejná voda z kohoutku, a to i ve formě ledu. „Pozor ale i na ryby a mořské plody nebo ovoce. U toho se řiďte radou, že co si nemůžete sami oloupat, to raději nejezte. U masa volte tepelné úpravy, které zajistí, že bude propečené, krvavé a medium steaky si raději odřekněte. Dokonale propečené a horké by mělo být i jídlo od pouličních prodejců. V zahraničí si dejte pozor i na zmrzlinu, především smetanovou. Pouliční prodejci totiž mnohdy nedodržují správnou hygienu a málo čistí své stroje, hrozí tedy potenciální riziko nákazy průjmovými onemocněními, typicky salmonelózou,“ varuje Jitka Dokoupilová.
Letní gastro trendy: burgery z rostlin a infuzovaná voda
Přestože je riziko ohledně potravin dobré nepodcenit, neznamená to se nechat odradit od letních gastronomických dobrodružství. Mezi trendy jídly této sezóny najdete například burgery či hot dogy, u nichž místo masa dostaly přednost rostlinné alternativy. In jsou také zdravější verze zmrzlin – s méně kaloriemi a nabité proteiny. Místo sycených limonád si zase zájmu užívá takzvaná infuzovaná voda. „Nejde přitom o nic složitého, základem je voda, v níž se přes noc nechá vylouhovat ovoce, zelenina nebo bylinky. Nápoj vypadá atraktivně, suroviny vodu obohatí o prospěšné živiny a dodají jí chuť,“ popisuje Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro.
Zejména u dezertů letos dominuje doplnění jedlými květy, které dodávají na atraktivitě pokrmu a jsou zároveň tělu prospěšné – mnohé obsahují antioxidanty, vitamíny, polyfenoly i látky podporující trávení. Na notu vizuální přitažlivosti, avšak také nutriční vyváženosti hraje také trend nejrůznějších „bowls“, tedy misek, ať už jde o poke bowls, smoothie bowls, či salátovou mísu.