Jak správně grilovat | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak správně grilovat

10. 6. 2020

Grilování by se dalo s trochou nadsázky označit za český národní sport, bez kterého si léto neumíme ani představit. Baví nás, protože při něm trávíme čas s přáteli, venku na čerstvém vzduchu a připravujeme jídlo, které v kuchyni těžko zvládneme. Na grilování se dá ale také ledacos pokazit. Přinášíme tipy pro nováčky i zkušenější mistry ohně, se kterými vyladíte své grilování k dokonalosti.

Jak připravit maso

Grilovat se dají prakticky všechny druhy masa, každý ale vyžaduje trochu jiné zacházení. Ať už chystáte hovězí nebo kuře, dbejte na to, aby mělo maso pokojovou teplotu. Z lednice ho vyndejte vždy alespoň 2 hodiny před grilováním. Pokud ale náhodou zapomenete, můžete si pomoct teplem z grilu. Maso zabalte do alobalu, položte do blízkosti grilu a nechte pomalu prohřívat.

Nejlepší chuťový zážitek získáte z čerstvého masa od dobrého řezníka. Pokud musíte použít mražené, vyndejte ho z mrazáku 12 hodin před grilováním. Obloukem se vyhněte rozmrazování v mikrovlnné troubě.

Znakem dobře ugrilovaného masa je šťavnatost. O tu nenávratně přijdete, pokud steak naklepete paličkou, předem marinujete v soli nebo do něj budete během grilování píchat vidličkou. Pokud máte tučnější maso, například vysoký roštěnec nebo krkovičku, nikdy z něj neodřezávejte tuk. Ten drží steak pohromadě a také dodává šťavnatost.

Při porcování volte výšku steaku podle druhu masa. Pro hovězí jsou ideální 3 centimetry, pro vepřové dva a pro kuře přibližně 1,5 centimetru. U hovězího byste si měli ověřit, jakou intenzitu propečení očekává váš strávník. V případě kuřecího nesmí být patrný žádný náznak syrovosti. To platí až na výjimky, jako je panenka, i u vepřového.

Nepřehánějte to s marinádou

V případě marinády platí pořekadlo, že více je méně. Má pouze podtrhnout chuť masa, ne ji přebít. U kvalitního masa postačí k ochucení sůl, ideálně hrubozrnná. Tou posypte steak těsně před grilováním. Udržíte tak v mase šťávičku.

Výbornou volbou jsou domácí marinády. Ty si snadno připravíte například z bylinek, jako je bazalka, koriandr, rozmarýn nebo šalvěj. Nejlepší chuti dosáhnete s použitím čerstvých bylinek, které stačí smíchat s olejem a špetkou soli.

Maso a co dál?

Grilování by mělo být krásně barevné a pestré, a proto nesmí chybět zelenina. Oblíbenou volbou jsou lilky a cukety, které vždy připravujte do změknutí. Papriky, rajčata a cibule opékejte na grilu až do zčernání slupky. Tu poté sloupnete a podávejte připravenou dužinu.

Pokud jste propadli chuti avokáda, zkuste jeho grilovanou variantu. Plod rozkrojte, vyloupněte pecku a položte na 5 minut na gril řezem dolů. Avokádo pak naplňte grilovaným sýrem nebo zeleninovým salátkem se zakysanou smetanou.

S domácí omáčkou zabodujete

Při přípravě na grilování nezapomeňte na omáčky, nejlépe domácí. Jednoduchý a osvěžující dip snadno získáte smícháním jogurtu, zakysané smetany, česneku a špetky soli. Ze zbytku avokáda můžete připravit guacamole, na které budete dál potřebovat šťávu z limetek, červenou cibuli, rajčata, nasekaný koriandr a sůl.

Jestli chcete grilování ozvláštnit, dejte prostor ovoci. Grilovaný banán anebo ananas můžete podávat jako přílohu ke steakům i jako sladkou tečku. V tom případě je před podáváním posypejte skořicí, ořechy nebo nastrouhanou čokoládou anebo lehce pokapejte medem.

Bohemia Sekt je ideálním společníkem ke grilování

Důležitou součástí grilování je pití. Ideální letní volbou je Bohemia Sekt demi sec, který se hodí k většině pokrmů. Nemusíte si proto lámat hlavu, jak bude víno s jídlem ladit. „Bohemia Sekt demi sec má harmonickou chuť, která má v gastronomii široké využití a hodí se například k drůbeži, rybám, grilované zelenině i ovoci. Pokud dobře vychlazený sekt zvolíte na letní grilování nebo při venkovní posezení s přáteli, bude výtečnou volbou,“ říká sommelier Martin Heřmánek.

K létu se hodí i růžové sekty, které přináší báječné osvěžení. Pokud chcete udělat na přátele dojem a dodat noblesu grilování, je tou správnou volbou Bohemia Sekt Prestige rosé brut. Sekt má příjemnou losovou barvou a jemné dlouhotrvající perlení, chuť je plná ovoce, kořenitosti, a hlavně svěžesti a lehkosti, jako samotné léto.


publikováno: 10. 6. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+