Jarní bramborový salát s ředkvičkami a bábovka z jogurtu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jarní bramborový salát s ředkvičkami a bábovka z jogurtu

19. 5. 2022

Císařská bábovka, mouřenín nebo francouzský savarin, tak to jsou jen některé z historických receptů na bábovku z dob našich praprababiček, vydaných na počátku dvacátého století v legendární kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové. Receptů na sladký dezert existují stovky, ale Mlékárna Valašské Meziříčí přináší jediný s lahodným jahodovým jogurtem. Aktuální je jistě jarní bramborový salát s ředkvičkam jako skvělá večeře. Lehké a zábavné recepty pro vás připravila od Mlékárna Valašské Meziříčí.

Jogurtová bábovka

90 minut / snadné / 12 porcí

Ingredience: 200 g polohrubé mouk,y 100 g špaldové hladké mouky, 4 vejce, 100 ml oleje, 1 Smetanový jogurt z Valašska jahoda, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek, 150 g cukru krystal nebo krupice, špetka soli

Na polevu: 150 g cukru moučky, 30 g citronové šťávy, Lžíce prášku z lyofilizovaných jahod, drcené pistácie a lyofilizované jahody na posypání

Postup:

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a odložíme bokem. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme jogurt a olej, dosypeme obě prosáté mouky a kypřící prášek. Zpracujeme v hladké, středně husté těsto vařečkou nebo v robotu. Opatrně zamícháme bílkový sníh. Přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180 °C asi 45 minut (dopečení ověříme špejlí). Připravíme si polevu ze všech surovin ve vodní lázni, spíše hustší, aby nám příliš nestékala. Posypeme drcenými pistáciemi a lyofilizovanými jahodami a servírujeme.

Jarní bramborový salát

40 minut / snadné / 3 porce

Ingredience: 600 g menších brambor, 1 svazek ředkviček, 4 snítky jarní cibulky, hrst posekané čerstvé petržele, 4 lžíce Bílého jogurtu z Valašska, 1–2 lžíce majonézy light (není nutná), špetka soli, špetka pepře

Postup:

Menší brambory omyjeme, poté nakrájíme na čtvrtiny a dáme na 10–15 minut vařit. Mezitím si rozpálíme troubu na horní ohřev 300 °C. Kdo má funkci grill, může ji použít. Vařené brambory vyskládáme na plech, postříkáme mírně olejem a dáme zapéct, dokud nám nezezlátnou. Jarní cibulku a ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky. Čerstvou petržel nasekáme nadrobno. Vše smícháme společně s upečenými bramborami, jogurtem a majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme.

www.mlekarna-valmez.cz


publikováno: 19. 5. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+