Jarní polévky z čerstvé zeleniny | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jarní polévky z čerstvé zeleniny

13. 4. 2021

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

První jarní zelenina

Začátkem jara má sice většina plodin ještě sklizeň před sebou, a tak se může zdát, že výběr lokálních čerstvých surovin není příliš rozmanitý. Ovšem jako základ může skvěle posloužit první jarní zelenina, kterou je například špenát, kedlubna nebo cibule. Ty nejkvalitnější si můžete koupit na ekofarmách, ale i online přes farmářův e-shop či prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie v podobě pesticidů nebo průmyslových hnojiv a jedná se skutečně o bioprodukt.

Nebojte se špenátu

O výhodách špenátů se není třeba dlouho rozepisovat. Je dobrý pro zrak, a to především díky obsahu dvou druhů karotenoidů. Rovněž se pyšní vysokým obsahem kyseliny listové, která je důležitá například v těhotenství. Představuje také optimální kombinaci vitamínů a minerálů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu. Výhody přináší i jiná první jarní zelenina, například kedlubna. Obsahuje vitamin B, C a je bohatá na vlákninu, fosfor, železo, zinek, jód, hořčík, poměrně dost selenu a síru. Pozadu nezůstává ani cibule, která je odjakživa považována za přírodní léčivo.

Špenátová polévka

  • 300 g bio špenátu
  • 2 ks bio cibule
  • 1 stroužek bio česneku
  • 1 l bio zeleninového vývaru
  • lžíce hladké mouky v bio kvalitě
  • 100 ml bio smetany
  • bio extra panenský olivový olej na smažení
  • sůl a bio pepř na dochucení

Postup:

Nejprve si najemno nakrájejte cibulku a česnek, které nakrátko orestujte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte mouku, kterou také krátce osmažte, a vývar. Směs přiveďte k varu. Poté vložte očištěný špenát a vařte za občasného míchání na středním plamenu asi 10 minut. Polévku zjemníte smetanou. Vše nakonec rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí a pepřem.

Kedlubnová polévka

  • 3 ks bio kedlubny
  • 3 ks bio brambor
  • 1 ks bio cibule
  • 3 stroužky bio česneku
  • 1 l bio zeleninového vývaru
  • 3 lžíce bio másla
  • 1 ks bio smetany
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory, a ještě chvíli smažte, dokud i zelenina nepustí barvu. Přidejte vývar a vařte, dokud směs nezměkne. Asi po čtvrt hodině polévku rozmixujte ponorným mixérem. Zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, okořeňte muškátovým oříškem a dochuťte solí a pepřem.

Kupujte BIO. Pro budoucnost! Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naší i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů.


publikováno: 13. 4. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, zdravá strava, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+