Jarní recepty s ovesnými vločkami na muffiny, lívance a palačinky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jarní recepty s ovesnými vločkami na muffiny, lívance a palačinky

22. 4. 2014

Ovesné vločky patří mezi nejhodnotnější cereálie. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníků. Jsou lehce stravitelné a obsahují v ideálním poměru rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Dále obsahují vlákninu betaglukan, která prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyzkoušejte zajímavé recepty.

Nadívané muffiny

Suroviny: 3 celozrnné housky, 50 g jemných ovesných vloček Emco, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml mléka, 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu), 40 g čerstvých kopřiv, sůl a pepř.

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme cca 30 minut.

Ovesné palačinky se špenátem

Suroviny na těsto: 150 g jemných ovesných vloček Emco, 2 vejce (mohou být jen bílky), 200 ml mléka, špetka soli.

Suroviny na náplň: 450 g mraženého listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, lžíce rostlinného oleje

Postup:

Na oleji necháme zesklovatět nasekanou cibulku, pak vsypeme špenát a přiklopený krátce podusíme, aby změkl. Osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem. Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl a vejce. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby můžeme přidat vločky nebo mléko tak, aby vzniklo mírně husté těsto. Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Pokud použijete teflonovou pánev, můžete smažit bez použití tuku. Tenké palačinky plníme připraveným špenátem, zavineme a podáváme.

Lívance z ovesných vloček

Suroviny: 1 hrnek jemných ovesných vloček Emco, 1 hrnek mléka, 1 zralý banán, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli. Na ochucení skořicový cukr nebo povidla, strouhaný tvaroh, zakysanou smetanu, jahody, borůvky,..

Postup: Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Banán rozkrájíme na kolečka, přidáme společně s ostatními ingrediencemi k vločkám a vše tyčovým mixérem rozmixujeme. Takto vzniklé řídké těsto naléváme naběračkou nebo polévkovou lžící do rozpáleného, tukem lehce vymazaného lívanečníku nebo pánve. Lívance pečeme po obou stranách. Na závěr ochutíme podle sebe. Fantazii se meze nekladou, můžeme si dopřát variantu s povidly a strouhaným tvarohem, javorovým sirupem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami či jiným ovocem. Nejobvyklejší jsou ale sypané cukrem a skořicí.


publikováno: 22. 4. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, snídaně, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+