Jarní zelenina s medovou zálivkou a listový salát s jahodami | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jarní zelenina s medovou zálivkou a listový salát s jahodami

23. 2. 2015

Už se nemůžete dočkat jara? Můžete si ho užít v předstihu díky zeleninovým pochoutkám, na které vám nabízíme recepty.

Jarní zelenina s medovou zálivkou

Ingredience: 100 g mladé mrkve, 100 g lusků zeleného hrášku, 100 g kedluben, 100 g zelených fazolek, ředkvičky na ozdobu, sůl

Ingredience na zálivku: 3 lžíce extra panenského olivového oleje Billa, 2 lžičky Aceto balsamico Naše bio, 1 lžíce medu, 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Hrášek vyloupejte z lusků, mrkev a kedlubny očistěte a nakrájejte. Fazolky zbavte vlákna uprostřed a přepulte. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní mrkev, počkejte minutu, přidejte kedlubny a fazolky. Po další minutě přidejte kuličky hrášku. Vařte 6 minut tak, aby byla zelenina „na skus“, ani příliš měkká, ani tvrdá. Zeleninu přeceďte a teplou ji promíchejte se zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Zdobte ředkvičkami nakrájenými na plátky.

Svěží salát s jahodami

Ingredience: 200 g směsi listových salátů (rukola, polníček, čekanka), 100 g baby špenátu Chef menu, 100 g jahod, 100 g měkkého kozího sýra Naše bio

Ingredience na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 lžička francouzské hořčice, šťáva z poloviny pomeranče, sůl a pepř podle chuti

Postup:

Listy salátů a baby špenátu propláchněte a nechte důkladně okapat. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na zálivku zahřejte v kastrůlku všechny přísady a nechte na mírném ohni propojit. Směs listových salátů, špenát a plátky jahod rozdělte na talíře, přidejte kozí sýr a pokapejte vlažnou zálivkou. Ozdobte jarními květy (macešky, sedmikrásky, měsíček lékařský).

Tip: Pokud nejsou jahody vyzrálé, můžete je před přípravou půl hodiny macerovat. Jahody nakrájejte na kousky, zasypte třtinovým cukrem, zalijte portským vínem a přidejte kapku balsamikového octa. Jahody pustí šťávu a získají specifickou chuť. Vzniklý sirup můžete přidat do zálivky.


publikováno: 23. 2. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ovoce, salát, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+