Jarní zelenina s medovou zálivkou a listový salát s jahodami
Už se nemůžete dočkat jara? Můžete si ho užít v předstihu díky zeleninovým pochoutkám, na které vám nabízíme recepty.
Jarní zelenina s medovou zálivkou
Ingredience: 100 g mladé mrkve, 100 g lusků zeleného hrášku, 100 g kedluben, 100 g zelených fazolek, ředkvičky na ozdobu, sůl
Ingredience na zálivku: 3 lžíce extra panenského olivového oleje Billa, 2 lžičky Aceto balsamico Naše bio, 1 lžíce medu, 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Hrášek vyloupejte z lusků, mrkev a kedlubny očistěte a nakrájejte. Fazolky zbavte vlákna uprostřed a přepulte. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní mrkev, počkejte minutu, přidejte kedlubny a fazolky. Po další minutě přidejte kuličky hrášku. Vařte 6 minut tak, aby byla zelenina „na skus“, ani příliš měkká, ani tvrdá. Zeleninu přeceďte a teplou ji promíchejte se zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Zdobte ředkvičkami nakrájenými na plátky.
Svěží salát s jahodami
Ingredience: 200 g směsi listových salátů (rukola, polníček, čekanka), 100 g baby špenátu Chef menu, 100 g jahod, 100 g měkkého kozího sýra Naše bio
Ingredience na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 lžička francouzské hořčice, šťáva z poloviny pomeranče, sůl a pepř podle chuti
Postup:
Listy salátů a baby špenátu propláchněte a nechte důkladně okapat. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Na zálivku zahřejte v kastrůlku všechny přísady a nechte na mírném ohni propojit. Směs listových salátů, špenát a plátky jahod rozdělte na talíře, přidejte kozí sýr a pokapejte vlažnou zálivkou. Ozdobte jarními květy (macešky, sedmikrásky, měsíček lékařský).
Tip: Pokud nejsou jahody vyzrálé, můžete je před přípravou půl hodiny macerovat. Jahody nakrájejte na kousky, zasypte třtinovým cukrem, zalijte portským vínem a přidejte kapku balsamikového octa. Jahody pustí šťávu a získají specifickou chuť. Vzniklý sirup můžete přidat do zálivky.