Jogurtová bábovka a tvarohový dort | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jogurtová bábovka a tvarohový dort

3. 3. 2014

Máme pro vás recepty na vynikající dezerty z tvarohu a jogurtu, které zmizí ze stolu, než řeknete švec. Hodí se k odpolední svačině i k malé domácí oslavě.

Svěží jogurtovo-citrónová bábovka

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: asi 35 minut

Suroviny na těsto: 350 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 220 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 4 vejce, 1 lžičky Citrónového aroma Dr.Oetker, 125 g rozpuštěného másla, 250 g bílého jogurtu

Suroviny na ozdobení: 300 g prosátého moučkového cukru, 5 lžic šťávy z citrónu, 4 lžíce mléka

Ještě potřebujeme: uzavíratelnou nádobu (objem asi 3 l), formu na bábovku (Ø 23 cm)

Postup:

  1. Na přípravu těsta nasypeme do uzavíratelné nádoby mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilínový cukr a pudingový prášek a promícháme. Přidáme vejce, aroma, máslo a jogurt a nádobu pevně uzavřeme víkem.
  2. Nádobou „hrkáme“ (třeseme), dokud se přísady nespojí. Ještě jednou pečlivě promícháme metličkou, aby se suché přísady uvolnily od okraje. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme: elektrická trouba: 180 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení: asi 35 minut
  3. Na přípravu polevy smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a mlékem a vychladlou bábovku polevou přelijeme.

Tip: Poleva je velmi dobrá i s limetkovou nebo pomerančovou šťávou.

Tvarohový dort s meruňkami

Doba přípravy: asi 45 minut

Suroviny na těsto: 100 g hladké mouky, 25 g jemného bramborového škrobu Solamyl Dr.Oetker, ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, špetka soli, 3 vejce, 125 g změklého másla nebo margarínu

Suroviny na náplň: meruňkový kompot (hmotnost po odkapání 480 g), 200 ml smetany ke šlehání, 250 g bílého jogurtu, 250 g odtučněného tvarohu, 80 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vlažné vody

Na posypání: 1 zarovnaná lžíci moučkového cukru

Ještě potřebujeme: sítko, dortovou formu (26 cm), papír na pečení

Postup:

  1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, škrob, kypřicí prášek, vanilínový cukr a sůl. Přidáme vejce, máslo nebo margarín a elektrickým ručním šlehačem na středním stupni vyšleháme dohladka. Těsto rozetřeme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme: elektrická trouba: 180 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení: asi 25 minut.
  2. Po upečení necháme korpus vychladnout na kuchyňské mřížce. Poté formu a papír odstraníme, korpus podélně rozřízneme a na spodní část nasadíme očištěný okraj formy. Horní část korpusu nakrájíme na 16 stejných dílů.
  3. Na přípravu náplně necháme na sítku odkapat meruňkový kompot. Meruňky nakrájíme na menší kousky. Smetanu vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr a citrónovou kůru a vmícháme želatinový ztužovač, který jsme připravili s vodou podle návodu na obale. Nakonec vmícháme šlehačku.
  4. Dvě třetiny tvarohové náplně rozetřeme na spodní polovinu korpusu a uhladíme. Na náplň rozložíme meruňky a zakryjeme zbývající náplní. Na povrch položíme 16 nakrájených dílků a dort vložíme asi na 3 hodiny do chladničky ztuhnout. Před podáváním odstraníme okraj formy, dort poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.

publikováno: 3. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, oslava, pečení, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+