Jogurtová bábovka a tvarohový dort
Máme pro vás recepty na vynikající dezerty z tvarohu a jogurtu, které zmizí ze stolu, než řeknete švec. Hodí se k odpolední svačině i k malé domácí oslavě.
Svěží jogurtovo-citrónová bábovka
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: asi 35 minut
Suroviny na těsto: 350 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 220 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 4 vejce, 1 lžičky Citrónového aroma Dr.Oetker, 125 g rozpuštěného másla, 250 g bílého jogurtu
Suroviny na ozdobení: 300 g prosátého moučkového cukru, 5 lžic šťávy z citrónu, 4 lžíce mléka
Ještě potřebujeme: uzavíratelnou nádobu (objem asi 3 l), formu na bábovku (Ø 23 cm)
Postup:
- Na přípravu těsta nasypeme do uzavíratelné nádoby mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilínový cukr a pudingový prášek a promícháme. Přidáme vejce, aroma, máslo a jogurt a nádobu pevně uzavřeme víkem.
- Nádobou „hrkáme“ (třeseme), dokud se přísady nespojí. Ještě jednou pečlivě promícháme metličkou, aby se suché přísady uvolnily od okraje. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme: elektrická trouba: 180 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení: asi 35 minut
- Na přípravu polevy smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a mlékem a vychladlou bábovku polevou přelijeme.
Tip: Poleva je velmi dobrá i s limetkovou nebo pomerančovou šťávou.
Tvarohový dort s meruňkami
Doba přípravy: asi 45 minut
Suroviny na těsto: 100 g hladké mouky, 25 g jemného bramborového škrobu Solamyl Dr.Oetker, ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, špetka soli, 3 vejce, 125 g změklého másla nebo margarínu
Suroviny na náplň: meruňkový kompot (hmotnost po odkapání 480 g), 200 ml smetany ke šlehání, 250 g bílého jogurtu, 250 g odtučněného tvarohu, 80 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vlažné vody
Na posypání: 1 zarovnaná lžíci moučkového cukru
Ještě potřebujeme: sítko, dortovou formu (26 cm), papír na pečení
Postup:
- Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, škrob, kypřicí prášek, vanilínový cukr a sůl. Přidáme vejce, máslo nebo margarín a elektrickým ručním šlehačem na středním stupni vyšleháme dohladka. Těsto rozetřeme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme: elektrická trouba: 180 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení: asi 25 minut.
- Po upečení necháme korpus vychladnout na kuchyňské mřížce. Poté formu a papír odstraníme, korpus podélně rozřízneme a na spodní část nasadíme očištěný okraj formy. Horní část korpusu nakrájíme na 16 stejných dílů.
- Na přípravu náplně necháme na sítku odkapat meruňkový kompot. Meruňky nakrájíme na menší kousky. Smetanu vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr a citrónovou kůru a vmícháme želatinový ztužovač, který jsme připravili s vodou podle návodu na obale. Nakonec vmícháme šlehačku.
- Dvě třetiny tvarohové náplně rozetřeme na spodní polovinu korpusu a uhladíme. Na náplň rozložíme meruňky a zakryjeme zbývající náplní. Na povrch položíme 16 nakrájených dílků a dort vložíme asi na 3 hodiny do chladničky ztuhnout. Před podáváním odstraníme okraj formy, dort poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na kousky.