Kaki nemusíte jíst jen syrové, inspirujte se skvělými sezónními recepty! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Kaki nemusíte jíst jen syrové, inspirujte se skvělými sezónními recepty!

3. 11. 2016

Na ovoce kaki Persimon Bouquet od společnosti Anecoop jste v obchodech již určitě narazili. Možná jste ho i ochutnali. Je to ovoce plné vitamínů a minerálů, sladké a šťavnaté. Vychutnáte si ho syrové nebo ho můžete použít i do různých receptů. V kuchyni má dokonce tak univerzální použití, že když se vám zachce, můžete si z něj sestavit menu na celý den. Od snídaně, přes svačinky, oběd, moučník i večeři. A abyste nemuseli všechno vymýšlet sami, inspirujte se recepty níže.

Snídaně

Suroviny: 3 zralá kaki Persimon Bouquet, ovesné vločky, med, sušené brusinky nebo jiné ovoce na ozdobu

Postup:

Kaki opláchněte a zbavte stopky. Dvě kaki rozmixujte v mixéru. Třetí kaki nakrájejte na drobné kostičky. Do misky dejte rozmixované kaki, kaki na kostičky, posypte ovesnými vločkami a zakápněte medem podle chuti. Dozdobit můžete čerstvým nebo sušeným ovocem.

Pokud potřebujete dopolední svačinku, vyzkoušejte

Smoothie s kaki Persimon Bouquet

Suroviny: 3 zralá kaki Persimon Bouquet kokosové mléko

Postup:

Jednodušší recept asi jen tak nenajdete. Do smoothie totiž stačí kaki s mlékem rozmixovat. Můžete si ho nalít do oblíbené sklenice s hezkým brčkem a vychutnat si zdravou svačinku.

K obědu se perfektně hodí

Zapečené brambory s brokolicí a kaki Persimon Bouquet

Suroviny: 3 velké brambory 2 kaki Persimon Bouquet, brokolice romanesco (nebo klasická brokolice), 33% smetana, 1 vejce, lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Brambory a kaki nakrájejte na tenké plátky. Brokolici rozdělte na růžičky. Do vymazané zapékací misky naskládejte brambory, osolte a lehce opepřete. Na brambory položte plátky kaki. Takto střídejte, dokud nebudete mít skoro plnou misku. Poslední vrstvu vyskládejte růžičkami brokolice. V misce smíchejte smetanu s vejcem, lehce osolte a rovnoměrně nalijte na připravenou směs. Pečte v troubě přibližně 50 minut při teplotě 180 stupňů. Uvidíte, že kaki celému receptu hodně prospěje!

K odpolední kávě si vychutnejte

Netradiční štrúdl

Suroviny: 50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500g balení listového těsta, 4 větší kaki Persimon Bouquet, 1 sáček skořicového cukru, hrst rozinek a hrst nasekaných vlašských ořechů,

  • vejce na potření

Postup:

Máslo rozpusťte na pánvi, poté nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty pražte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Teprve potom vytáhněte těsto z lednice – bude se vám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválejte do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřete opraženou strouhanku. Kaki nakrájejte na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr. Poté směs rozdělte na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů. Na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zaviňte, okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin opatrně přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou ho dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžete ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru.

A posledním jídlem dne je večeře. K té si můžete připravit

Krůtí kari s kaki Persimon Bouquet

Suroviny: 500 g krůtího masa, 2 lžičky kari koření, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 kaki Persimon Bouquet, 100 g strouhaného zázvoru, 200 ml smetany, 200 ml vývaru, rýži basmati, sůl

Postup:

Pokrájené a osolené maso zprudka osmahněte na oleji a dejte stranou. Do pánve přidejte olej a jednu pokrájenou cibulku. Po pěti minutách přidejte rozmixované kaki s druhou cibulkou, kari a zázvorem. Přidejte maso, kmín, smetanu a vývar. Přiklopené vařte asi půl hodiny. Potom podávejte ideálně s rýží.

Užívejte si ho, dokud je jeho sezóna

Ať už si oblíbíte kaki Persimon Bouquet spíše syrové, ve sladkých nebo slaných receptech, užívejte si ho, dokud je jeho sezóna. Ta končí kolem Vánoc. Kaki totiž nejenom chutná, ale i pomáhá. Díky vysokému podílu vitamínů, vlákniny a minerálů (vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám právě v tomto „chřipkovém“ období obohatí stravu o tolik potřebné látky.

Každému plodu je během sklizně věnována extra péče a jsou dodržovány všechny předpisy o kvalitě. Sklízí i balí se výhradně ručně. Jedině tak je možné sklizené ovoce označit za kaki Persimon Bouquet schválené regulačním orgánem. Díky tomu si můžete být jisti, že každé kaki s etiketou Persimon Bouquet prošlo těmi nejpřísnějšími kontrolami.

  • Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách.

www.nejkaki.cz


publikováno: 3. 11. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oběd, ovoce, snídaně, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+