Kapr se zelím
Ryby z rybníků patří v Jihočeském kraji k tradičním pokrmům, takže tu vymýšlejí různé úpravy. Pochutnejte si na místní pochoutce dušeném kaprovi v zelí. Jeho přípravu zvládnete hravě.
Doba přípravy: 2 hodiny
Ingredience na 5 porcí: 500 g kapra, 500 g kysaného zelí bílého firmy Zemědělský podnik Malše (oceněné značkou Regionální potravina Jihočeského kraje, 50 g sádla, 100 g cibule, 15 g sladké a pálivé papriky, 200 ml šlehačky, 100 ml zakysané smetany, 250 ml rybího vývaru, sůl, drcený kmín, pepř
Postup:
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na sádle dorůžova. Přidáme sladkou i pálivou papriku, krátce zpěníme a zalijeme rybím vývarem. Přidáme kysané zelí a dusíme doměkka. Zjemníme šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou. Očištěného kapra pokrájíme na větší kousky (jako na guláš), vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, lehce opepříme, podlijeme rybím vývarem, vložíme do trouby a upečeme do poloměkka. Kousky kapra servírujeme na hnízdě z podušeného zelí.