Kávový mistr Costa Coffee vypráví o své práci | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Kávový mistr Costa Coffee vypráví o své práci

28. 11. 2013

Britský kavárenský řetězec Costa Coffee zaměstnává na pozici Maestra jednoho z nejuznávanějších světových kávových odborníků – Gennara Pellicciu, který rozezná přibližně 1 000 druhů kávy a jeho jazyk byl dokonce pojištěn na 10 miliónů liber. Právě on nekompromisně rozhoduje, zda je kávová směs dostatečně kvalitní pro pražení v londýnských pražírnách Costa Coffee a následnou distribuci do celého světa. Nedávno Gennaro Pelliccia zavítal do Prahy a zodpověděl při předvádění ochutnávky kávy několik dotazů.

Kolik chutí kávy existuje?

Zatím bylo identifikováno přibližně 800 až 1000 rozdílných kávových chutí. Nicméně klíčové a zároveň žádoucí chutě jsou tyto: Roasted coffee (pražená káva), Chocolate-like (chuť podobná čokoládě), Flowery (květnatá), Fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba).

Jaká jsou kritéria při rozeznávání kvalit kávových směsí?

V naší laboratoři v Londýně vždycky kontrolujeme 4 klíčové věci předtím, než poskytneme kávovou směs ke zpracování do továrny. Těmito faktory jsou: velikost kávových zrn, procento vadných zrn ve vzorku, vlhkost a na závěr samotnou chuť kávy, u níž nesmí být žádné nedostatky a zároveň chuť kávových zrn musí obsahovat všechny hlavní a pozitivní chuťové atributy. Pokud některá ze jmenovaných komponent není optimální, smlouvu s dodavatelem nepodepíšeme. Pro nás je samozřejmě nejdůležitější kvalita kávových zrn, kterou v našich kavárnách Costa Coffee garantujeme.

Jak lze rozeznat nekvalitní kávu od té kvalitní?

Nekvalitní kávová směs se pozná podle následujících charakteristik: slámová a kouřová chuť, je cítit po vinném korku, po arašídech nebo dokonce jako mokrá juta. Tyto vlastnosti jsou nežádoucí a způsobí, že kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť. Bohužel někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí výše zmiňované nežádoucí vlastnosti chutě a vůně. Důsledkem je to, že po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel.

Odkud pochází nejkvalitnější kávová zrna?

S kávou je to podobné jako s vínem – každý člověk má své oblíbené typy a chutě. Někdo má rád těžké kávy plné a silné chuti a jiný si rád pochutná na lehčí kávě s jemnějším aromatem s méně výraznou kyselostí. Já osobně mám nejraději kávové směsi pocházející z Kolumbie a Keni. Kolumbijská je totiž perfektně vyvážená – má úžasně jemné aroma a kyselost, zatímco keňská zrna jsou velmi aromatická se silnou aciditou.

Co obnáší práce kávového mistra?

Práce kávového mistra v Costa Coffee je fantastická. Troufám si říci, že dokonce nejlepší práce ve společnosti! Hodně cestuji do zemí, kde kávu pěstují, jako je Brazílie, Kolumbie, Indie, Čína apod., a díky tomu se o ní dozvídám neustále něco nového. Při svých cestách potkávám opravdové experty přes kávu – od pěstitelů, jejích prodejců, výrobců strojů na zpracování kávy až po samotné baristy.

Může se stát kávovým mistrem kdokoliv, nebo je třeba mít vrozené předpoklady?

Kdokoliv se skutečnou vášní pro kávu se může stát kávovým mistrem. Musíte být schopní ochutnat a rozlišit opravdu jemné změny v produktu – kávě – a zároveň musíte rozumět kavárenskému průmyslu.


publikováno: 28. 11. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: káva, kavárna, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+