Kde se vzal piknik a sendvič?
Přestože je s tradicí pikniků spojována především Anglie, její kořeny podle všeho sahají k sousedním Francouzům, kteří tomuto způsobu stravování dali i jméno. Slovo pique-nique se v psané podobě v zemi galského kohouta poprvé objevuje koncem 17. století a popisuje situaci, kdy si skupinka lidí do restaurace k večeři přinesla vlastní víno. Ještě dlouho poté byl piknik chápán jako posezení u stolu, ke kterému každý ze zúčastněných přinesl nějaké pochutiny.
V královských zahradách
Velkého rozmachu se piknik v podobě, jak ho známe dnes, dočkal koncem 18. století, kdy se veřejnosti ve Francii vůbec poprvé otevřely královské parky. Na začátku 19. století se móda pikniků začala šířit také v Anglii, kde byla dokonce několika Londýňany založena speciální „Picnic Society“.
Sendvič nezdržoval u karet
Za jednu z nejtypičtějších piknikových specialit je považován sandwich – česky sendvič. Tomu, na rozdíl od pikniku, dali jméno Angličané, konkrétně pak John Montagu, IV. hrabě ze Sandwiche. Tento aristokrat žil v 18. století a traduje se o něm, že velmi rád holdoval hře v karty. Při jedné hře prý dostal hlad, a protože nechtěl vstávat od stolu, poručil svému sluhovi, aby mu donesl kus masa vložený mezi dva krajíce chleba.
Jaký chléb se hodí?
Také dnes se sendvič zpravidla skládá ze dvou plátků chleba a náplně. Základem dobrého sendviče je chléb. Nejpoužívanějším druhem je chléb toastový a sendvičový. Například značka Penam nabízí SUPER SANDWICH chléb, který je určen speciálně pro přípravu sendvičů. Má vláčnou hustou střídu, díky které jím neprosákne žádná náplň (majonéza apod.). Díky většímu formátu se z něj navíc lépe připravují sendviče v podobě efektních trojúhelníků.
Čerstvá chutná náplň
Kromě chleba je důležité dbát také na výběr surovin, kterými budeme sendvič plnit. Zárukou úspěchu je volba čerstvých a poctivých potravin. Zvláště muži si pravý sendvič nedovedou představit bez kousku uzeniny. Překvapte je a připravte jim na piknik krajíce chleba proložené Pivní šunkou, určenou speciálně pro ně. Tuto jedinečnou pochoutku nabízí značka Vodňanské kuře.
Podle hraběte
Pokud máte chuť na sendvič á la hrabě John Montagu, přibalte si s sebou na piknik vícezrnný Slunečnicový chléb řady Lepší den značky Penam, který bude skvěle chutnat s jedinečnou delikatesou značky Vodňanské kuře – Kuřecím prsíčkem uzeným. Tato pochoutka nevyžaduje další tepelnou úpravu, takže ji můžete rozbalit a vložit mezi krajíce chleba až na samotném pikniku.
Naložené kuře
Lákají-li vás chutě prosluněného Středomoří, zvolte Kuřecí dělená stehna horní/spodní DUO značky Vodňanské kuře. Vanička obsahuje celkem 8 kousků křehoučkých kuřecích stehen, která jsou po čtyřech naložená v pikantní flamengo marinádě a po čtyřech v jemné italské marinádě.
Nyní už zbývá jen sbalit všechny pochoutky a vyrazit!